Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“2012 was hectisch”

Peter Balette overleefde dit jaar drie trainers bij Standard

- STIJN JORIS

Standard sluit vanavond zijn kalenderja­ar af met een thuiswedst­rijd tegen Beerschot. Daarna mogen spelers en trainers een weekje uitblazen voor de start van de stage in Turkije. Peter Balette kan wel wat rust gebruiken, hij heeft er een turbulent jaar op zitten. We blikken met hem terug op zijn voorbije twaalf maanden aan de Maas.

15 MAART: ERUIT IN HANNOVER

Geen Europese kwartfinal­e voor Standard. In Hannover gaan de Luikenaars na een knappe campagne in de Europa League met 4-0 onderuit nadat het in de heenmatch al bij 2-2 was gebleven. “Ik heb nooit eerder zo’n mooi Europees parcours afgelegd. Bij Club Brugge heb ik ook leuke herinnerin­gen aan de duels tegen Valencia, maar bij Standard kwam ik het verst. We mochten fier terugkijke­n op die campagne.”

13 MEI: NAAST DE PRIJZEN

Standard eindigt play-off 1 als vijfde en grijpt naast Europees voetbal. “We horen niet thuis op de vijfde plek. Een team als Standardmo­etmeedoenv­oordeplekk­en één, twee en drie. Dat zijn we aan onze supporters verplicht. Het was dus een ontgoochel­end eindresult­aat.”

14 MEI: RIGA STAPT OP

José Riga verbreekt zijn contract met Standard en gaat in Qatar aan de slag. “Ik viel volledig uit de lucht. Ik had altijd gedacht dat Riga zijn termijn zou uitdoen. Hij leverde goed werk. Ik was teleurgest­eld dat hij er een punt achter zette, maar ik heb respect voor zijn beslissing. Als hij in België is, bellen we nog wel eens.”

29 MEI: SLECHTE START MET JANS

Ron Jans tekent voor een seizoen bij Standard, maar wordt na nauwelijks vijf maanden al aan de deur gezet. “De samenwerki­ng met Jans was een hele veranderin­g. Hij wist de taalbarriè­re snel te omzeilen, maar de resultaten bleven beneden de verwachtin­gen. Al zaten de blessures daar ook voor veel tussen, daar wordt echter geen rekening mee gehouden. Jammer, Ron en ik zijn onlangs nog gaan eten met onze vrouwen erbij. Ik blijf een goede band met hem behouden.

WAT BRENGT 2013?

27 OKTOBER: REDNIC KOMT

Rednic neemt over van Jans en maakt met Standard een indrukwekk­ende remonte. “Hij kent de club door en door en dat bleek al snel een enorm voordeel. Hij koos meteen voor twee spitsen en de sterke prestaties van Batshuayi en Ezekiel zijn een belangrijk­e factor in het succes. Hij bracht ons weer in de top zes. Rednic is iemand die rechttoe, rechtaan is en het klikt prima tussen ons.”

27 DECEMBER: VIJFDE OF ZESDE?

Afhankelij­k van het resultaat tegen Beerschot gaat Standard als vijfde of zesde de winterstop in. “Als je ziet van waar we komen, moeten we daar tevreden mee zijn. In deze fase van de competitie is het klassement nog niet zo belangrijk. Pas in de play-offs valt de competitie in zijn plooi.”

“2012 was erg hectisch”, moet ook Balette toegeven. “Ik hoop dat we in 2013 voor een complete verrassing kunnen zorgen. Standard heeft al eens bijna gestunt, twee jaar geleden in de play-offs. Zo’n play-offs zou ik nu ook wel eens willen realiseren. Alles blijft mogelijk, waarom zouden we niet mogen dromen?”

 ??  ?? FOTO BELGA Peter Balette met Rednic.
FOTO BELGA Peter Balette met Rednic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium