Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat Benteke doet, kan ik ook”

Dieumerci Mbokani, topfavorie­t voor Gouden Schoen, neemt vandaag voor maand afscheid van Anderlecht

- STEVEN BERGHMANS, ALAIN ELIASY

Anderlecht slaat vanavond, met zijn laatste match van 2012, een gouden bladzijde om. Eentje die voor eeuwig te boek gaat als het jaar van de langverwac­hte comeback in de Champions League en de 31e landstitel. Het allergroot­ste bedankje mag naar Dieumerci Mbokani. Kampioenen­maker en verlosser in één. Een laatste gesprek met dé voetballer van 2012 (straks ook Gouden Schoen?) voor zijn vertrek naar de Africa Cup.

Nog één keer kan Anderlecht hem zien vlammen. Vanavond, tegen Lierse. Nadien vertrekt de zwarte diamant voor weken naar de Africa Cup, waar hij plant te schitteren met Congo en hoopt van terug te keren als Gouden Schoen. Wij spraken Dieumerci Mbokani dezeweekwa­nt2012wasz­íjnjaar.Auteurvan de titel met twaalf goals na Nieuwjaar, met veertien stuks sinds juli op weg naar een herhaling, en tussendoor de grote held met zijn miljoeneng­oal tegen Limassol. “2012 is over de ganse lijn geslaagd”, twinkelen de oogjes van Mbokani. “Met die goal tegen Limassol als absoluut hoogtepunt. Geen enkel moment was emotioneel intenser. Maar dat ik de grote held was, speelt natuurlijk ook wel mee!” 2012 was jouw jaar.Heb je jezelf overtroffe­n,jezelf verbaasd?

“Nee. Geen sprake van. Ik heb altijd geweten dat ik hiertoe in staat was. Ik weet dat er mensen aan mij getwijfeld hebben. Of ik nog wel de oude zou worden? 2011 was voor mij op privévlak immers een heel moeilijk jaar met de dood van David, ons zoontje van vijf maanden. Dat heeft mij gekraakt.

Maar ik heb nooit gevreesd voor mijn plaatsje aan de top. Ik wist dat ik die klik kon maken. Ook al ga je door een diep dal, je kwaliteite­n verlies je niet. En kijk: het geluk lacht mij weer toe. 2012 was een superjaar met Anderlecht. En in de zomer verwachten mijn vrouw Marlène en ik een tweede kindje ( het koppel heeft

al een zoontje: Jess, red.)”

Heb je nog andere wilde plannen voor 2013?

“Een transfer? Ik heb altijd gezegd dat ik de intentie heb om in januari bij Anderlecht te blijven en dat blijft zo, maar bij een aantrekkel­ijk bod kunnen we altijd met het bestuur om de tafel gaan zitten.”

Was dit de beste heenronde uit jouw carrière?

“Mja. Voor het eerst speelde ik van de eerste tot de laatste match op niveau. Zowel in de competitie als in de Champions League. Als ik op deze manier verder blijf spelen, zal die transfer naar een grote club er wel komen. Ik moet niet onderdoen voor Christian Benteke. Wat hij wekelijks in de Premier League bij Aston Villa toont, kan ik ook. Ik geloof heilig dat ik kan slagen in Engeland.” Volgens HermanVan Holsbeeck moet je wel nog iets gediscipli­neerder zijn om het te maken aan de top.

“Heeft hij dat gezegd? Vraag maar aan mijn ploegmaats en aan de trainer of ik te laat kom op training! (maakt zich boos) Dat zijn oude verhalen. Toen ik jong was, ja, toen liet ik mijn hoofd al eens hangen. Maar nu ben ik getrouwd en heb ik een familie die dagelijks op mij wacht. Ik ben een man geworden met zin voor verantwoor­delijkheid.” Was het moeilijk om vorig weekend,tegen Genk, geschorst toe te kijken?

“Ja, al heeft die match bewezen dat Anderlecht zelfs zonder mij de te kloppen ploeg is. Daarom deed het mij ook zoveel deugd

dat zat twee Tom De maanden Sutter twee op de keer bank, scoorde. door mijn Hij schuld. aler speler ( lacht) is om Ik mij ben te zeker vervangen, dat Tom als de ik ide- op de Africa Cup ben. Al stimuleren zijn twee goals tegen Genk mij ook om tegen Lierse eveneens te scoren.”

Jij barreertTo­m De Sutter:niet vervelend?

“Daar lig ik niet wakker van. Pas op, ik begrijp perfect hoe Tom zich voelt, maar de trainer maakt de keuzes. Mocht het van mij afhangen, stonden Tom en ik elke wedstrijd samen in de aanval. Ik wil niet liever!” Jij bent flink op weg omAnderlec­ht naar een tweede opeenvolge­nde titel te knallen.

“Met dit voetbal wordt Anderlecht gegarandee­rd kampioen. Tot voor de topper van zondag beschouwde ik Genk als onze grootste concurrent maar nu zie ik hen eerder als een kandidaat voor de top vijf. Ik was zondag onder de indruk van Club Brugge. Door blessures en ruzies hinkten ze een tijdje achterop maar zij zijn een te duchten titelconcu­rrent.” Met Bacca als grootste concurrent voor de topschutte­rstitel?

“( knikt) Hij is misschien wel de belangrijk­ste speler van Club Brugge. Onze speelstijl is echter totaal verschille­nd. Ik kan zelf een actie opzetten en een doelpunt forceren. Technisch ben ik wellicht ook iets sterker.” Reeds 26 competitie­goals in 2012.Zelfs in Genk vertrouwen ze erop dat jij de Gouden Schoen wint...

“Ik weet niet wie favoriet is. Ook mijn ploegmaats Proto en Biglia zullen veel punten pakken, net als sommige spelers van Genk en Club. Ik moet mijzelf niet uitroepen tot potentiële winnaar. Jullie journalist­en kennen tenslotte de punten toe, hé.” Toen je in 2009 pas zesde werd,nam je het woord racisme in de mond.

“Dat was ongelukkig geformulee­rd van mij. Maar ik begrijp nog steeds niet waarom ik hem niet won. Drie jaar geleden verdiende ik die Schoen echt. Nu weer, maar als ik er ditmaal naast grijp, is dat maar zo. Ik heb geleerd... Ik laat mij niet meer gek maken. Dieumerci Mbokani zal oprecht blij zijn voor de winnaar. Tijdens de uitreiking zit ik ook in Zuid-Afrika voor de Africa Cup. Overvliege­n is uitgeslote­n, zelfs als ik de Gouden Schoen win. Daags nadien speel ik met Congo tegen Mali. Die match krijgt voorrang. Al reken ik wel op een telefoontj­e van mijnheer Van Holsbeeck om mij de uitslag mee te delen.” Je noemde deAfrica Cup“mogelijk de grootste afspraak in je carrière”.

“Voor mij is dit de kans om mij te meten met de beste Afrikaanse voetballer­s. Elke Afrikaanse speler droomt ervan om er minstens een keer aan deel te nemen. Het staat goed op je palmares. En ja, de Africa Cup is een mooi podium om een transfer te versieren. Maar, ik ben niet gek. Met Ghana, Mali en Niger zitten we in een lastige poule ( met

laatste match op 28 januari, red).” Bondscoach Claude Le Roy vergeleek jou al met Zlatan Ibrahimovi­c.

“( denkt na) Misschien had hij het over onze sprongkrac­ht?! ( buldert)”

 ??  ?? Mbokani: “Het geluk lacht mij weer toe.”
FOTO JORIS HERREGODS
Mbokani: “Het geluk lacht mij weer toe.” FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium