Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die winterstop hoeft niet”

-

Liersedoel­man Matz Sels beleefde een bijzonder 2012. De amper 20-jarige keeper debuteerde eind juli in eerste klasse en is sindsdien de vaste nummer één bij de Pallieters. Als hij vanavond ook nog de trip naar Anderlecht overleeft, is hij de enige Liersespel­er die dit seizoen alle competitie­minuten speelde. “Wie me dat bij het begin van het jaar had gezegd, had ik voor gek verklaard”, zegt Sels.

2012 zit er bijna op.Het is een opmerkelij­k jaar voor jou geworden want ondanks je nog jonge leeftijd sta je vanaf dit seizoen als eerste doelman onder de lat bij Lierse.

“Natuurlijk had ik er wel al eens van gedroomdom­eerstedoel­manvanLier­se te worden. Ik kom uit de eigen jeugd, dan hoop je slechts één ding: ooit meedoen met de grote jongens. Maar tussen droom en realiteit zit vaak een onoverbrug­bare kloof. Niet zo bij mij ( lacht). Ik speelde alle 21 wedstrijde­n van het seizoen 2012-2013 van de eerste tot de laatste minuut. Fantastisc­h gewoon.” Begin van dit jaar,in de tweede helft van het seizoen 2011-2012,was je zelfs nog afwisselen­d tweede of derde doelman na Eiji Kawashima.

“( Knikt) Zosnelvera­nderendedi­ngen in het voetbal. Als Kawashima was gebleven,waservanMa­tzSelsalsd­oelman in eerste klasse allicht nog geen sprake geweest. Het is nu aan mij om mijn basisstek vast te houden en te proberen elke week beter te doen. Ik heb nog heel veel progressie­marge, hé.” Wat was voor jou het hoogtepunt van het afgelopen jaar?

“Misschien wel mijn redding in de thuiswedst­rijdtegenA­nderlecht.Menga had ons net op gelijke hoogte gebracht toen Bruno in blessureti­jd nog een kans kreeg. Ik pakte zijn poging en redde zo een punt. Natuurlijk was ook mijn debuut tijdens de eerste speeldag op AA Gent speciaal. Vooral omdat ik meteen een strafschop stopte. Jammer genoeg verloren we die match met 2-0. Maar mijn prestatie toen gaf me wel vertrouwen voor al wat volgde.”

Was er ook een dieptepunt?

“Goh, thuis tegen OH Leuven speelde ik best wel een aardige wedstrijd maar slikte ik in de slotminuut een vermijdbar­e goal, waardoor we de overwinnin­g nog uit handen gaven. Misschien was datgeenech­tdieptepun­t,maarikbaal­de wel als een stekker.” Wat was er nog speciaal aan 2012 naast het voetbal?

“Mijn vriendin, zwemster Jolien Sysmans, die aan de Olympische Spelen mochtdeeln­emen.Hetjammere­wasdat ik ze in Londen niet zelf aan het werk kon zien. Het zou plezant geweest zijn haar daar te kunnen aanmoedige­n, al wist ik natuurlijk vooraf dat het niet kon omdat ik moest trainen en spelen met Lierse.” Sta je er wel eens bij stil hoe apart het bijna voorbije jaar is geweest?

“Niet echt. Ik besef wel dat het ook snel weer anders kan zijn. Bevestigen en be-

ter worden, daar ben ik mee bezig, want dat is het moeilijke in de sport.”

Ben je tevreden over je seizoen tot dusver?

“In het begin liep het heel goed. De laatste vijf-zes wedstrijde­n slikte ik redelijk wat tegendoelp­unten. Da’s niet zo leuk, maar ik probeer er vooral uit te leren. Ik zal in het verdere verloop van mijn carrière nog wel meer moeilijke periodes meemaken. Dan heb ik deze ervaring om op terug te vallen.” Na acht speeldagen was je nog de minst gepasseerd­e doelman in eerste klasse.Nu hebben alleen Cercle Brugge (47),Beerschot en Bergen (42) en Charleroi (40) meer doelpunten tegen dan Lierse (39).Vreet dat aan je?

“Dat niet. Na de wedstrijd op Waasland-Beveren, toen ik de minste tegengoals had, heb ik meteen gezegd dat het om een momentopna­me ging. Ik mag dan wel nog maar pas op het hoogste niveau meedraaien, beseffen dat in het voetbal de dingen morgen anders kunnen zijn dan vandaag, heb ik altijd

gedaan. Bovendien waren die weinige tegengoals niet enkel mijn verdienste. De ploeg bepaalt het resultaat, niet een individu.” Hoe kon het eigenlijk dat Lierse dan plots zoveel tegendoelp­unten ging slikken?

“Ik heb het gevoel dat het de laatste weken weer wat beter gaat en dat de organisati­e weer op punt staat. Het heeft veel met vertrouwen te maken. Eens je als ploeg onderaan bengelt, zit je in een negatieve spiraal. Het is niet simpel daaruit weg te geraken. Wat je dan nodig hebt, is een reeks van overwinnin­gen. Helaas is Lierse er dit seizoen nog niet in geslaagd zo’n reeksje neer te zetten.” Hoe ga je als jonge doelman met de druk van degradatie­voetbal om?

“Ik probeer altijd opnieuw op de volgende opdracht te focussen. Als doelman zal ik sterker uit deze periode komen. Daar hou ik me aan vast. Het is een harde leerschool, ik weet het, maar ik hoop dat ik mijn aandeel zal hebben in het behoud van Lierse in eerste klasse. Ik

zal er in ieder geval alles aan doen.” Momenteel traint de doelman vanWadi Degla,Esam Mahmoud,met Lierse mee. Voel je dat als een bedreiging voor je positie als eerste doelman?

“Concurrent­ie is nooit slecht, dat zet je op scherp. Ik ervaar de aanwezighe­id van Mahmoud niet als een gebrek aan vertrouwen van de trainersst­af en het bestuur. Als Lierse er toch een doelman extra wil bijhalen, moet ik me daar bij neerleggen.”

Een verplaatsi­ng naarAnderl­echt is niet de leukste opdracht om het jaar af te sluiten.Ben je bang voor wat je daar te wachten staat?

“Neen, want wie bang is krijgt sowieso slaag. Enerzijds weet iedereen hoe goed Anderlecht op dit moment is. Anderzijds hebben wij het de laatste wedstrijde­n zeker niet slecht gedaan. Daar moeten we vertrouwen uit putten. Anderlecht heeft nu al negen wedstrijde­n op rij gewonnen. Zij zullen zeker de tiende zege willen pakken, maar wij hebben punten nodig... Ik zal er even een cliché tegenaan gooien: ‘in voetbal weet je nooit’ ( lacht).” NaAnderlec­ht duik je de winterstop in. Ben je zelf toe aan rust?

“Het is leuk dat je even wat dingen met familie en vrienden kan doen. Maar eerlijk, wat mij betreft hoeft die winterstop niet. Ik zit zowel fysiek als mentaal helemaal niet op mijn tandvlees.”

Wat is je wens voor 2013?

“Simpel, dat Lierse in eerste klasse blijft en dat ik Lierse kan helpen dat doel te bereiken.”

LUK DE RANTER

 ??  ?? Matz Sels: alle minuten gespeeld.
FOTO PHOTO NEWS
Matz Sels: alle minuten gespeeld. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium