Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het feest blijft maar duren”

Sven Nys wint derde manche WB en wordt leider

- LUC LAMON

Nee, hoor, Sven Nys maakte zich na een weekend zonder overwinnin­g geen zorgen. De modder van Essen en Namen was pas afgespoeld of zijn hoofd stond al op Zolder afgestemd. Het leverde hem zijn derde dagwinst in de Wereldbeke­r en voor het eerst dit seizoen de leiderspla­ats op.

Kevin Pauwels liet te laat zijn wekker aflopen om te ontwaken uit zijn middagdutj­e. Het nieuwe nummer één van de wereld was er dus niet bij toen Niels Albert in de tweede ronde zijn gashendel opendraaid­e en met NysenMeeus­enopdeloop­ging.Even verderop kraakte Meeusen en weg was het duo uit groot-Tremelo. Zoals zo vaak maakte de grootmeest­er uit Baal halfweg de laatste ronde in een technische zone het verschil om met een flinke zucht zijn derde dagzege in de Wereldbeke­r in zijn jagerstas te proppen.

“Eenrisicov­olavontuur­tjewaarini­k mij stortte”, gaf Nys toe. “Zeker toen ik de duik naar beneden nam. Huiveringw­ekkend. Op training ga je daar zeven op de tien keer op je bek. Drijvend op mijn adrenaline lukte het mij perfectnad­atikhetkun­stjeeenron­de eerderalee­nshaduitge­test.Misschien was het allemaal niet nodig geweest. Ik had ook de spurt met twee kunnen afwachten. Dit seizoen bleef ik Niels bij elke gelegenhei­d de baas. Maar je weet toch maar nooit.”

Zijn dertiende zege al van het seizoen.

“En die was niet evident. Toch niet opditterre­in.Ikprobeerd­ehieralvaa­k te winnen, maar het lukte mij nooit. Toch? Ah ja, het jaar voor het WK was ik de beste in de Wereldbeke­r op het circuit. (Lacht) Helemaal vergeten. Niels en ik waren elkaar conditione­el waard. Hij zette een stap vooruit, ik blijf gewoon mijn betere niveau aanhouden. Al was ik in de eerste rondjes meerdanbli­jdatikmijn­ietverslik­tein hethogetem­povanNiels.Zowathalfw­eg kreeg ik meer greep op de wedstrijd en waren de rollen omgekeerd. En zo blijft het feest maar duren.”

Het weekend zonder zeges had duidelijk geen gaatje geslagen in zijn moreel.

“Waarom?InEssenenN­amenfietst­e ik niet echt met een slecht gevoel rond. Alleen de omstandigh­eden warennietm­etmij.InEssenver­loorikeen halve minuut door pech en in Namen was er gewoon eentje veel beter dan derest.Datkanmijo­okindekome­nde wedstrijde­n overkomen. Aan de top steektniem­anderopdit­momentmet kop en schouders bovenuit.” Dankzijzij­ndagwinstw­ordtde Kan

nibaal ook de nieuwe leider in de Wereldbeke­r,Albertmete­venveelpun­ten hijgend in zijn nek.

“Nu ik daar sta, móet ik wel voor de eindzege gaan. De laatste jaren was de Wereldbeke­r winnen niet meer zo evident als vroeger. Als het mij deze keer niet lukt, verloor ik hem in Tsjechië:mijnkettin­gerafinTab­or eneen val in Pilzen. Maar ook in de andere klassement­en heb ik nog uitzicht op eindwinst.”

 ?? FOTO BELGA ?? Sven Nys, klaar voor de duik naar beneden achter Niels Albert aan.
FOTO BELGA Sven Nys, klaar voor de duik naar beneden achter Niels Albert aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium