Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aanloop naar Wereldbeke­r

Twaalf Belgische topruiters komen vandaag in actie

- KRIS VAN LOO

Vanmiddag komen de springruit­ers in actie die geselectee­rd werden voor de vijfsterre­nrubrieken. Twaalf landgenote­n mogen zondag de wereldbeke­r springen. Vanaf vandaag begint hun kennismaki­ng met de Nekkerhal.

NIELS BRUYNSEELS

Niels Bruynseels (29) uit Bonheiden verkocht vorig jaar zijn beste paarden aan olympisch kampioen Steve Guerdat. Een berekende keuze, want Niels had nog drie beloften achter de hand: Conisha vd Helle, Castelino vd Helle en Diamanthin­a. Zij losten de verwachtin­gen dit seizoen niet in. Een kwestie van tijd, oordeelt Bruynseels, die in Mechelen zijn eerste WB van het jaar springt.

PHILIPPE LE JEUNE

2012 moest het jaar worden van wereldkamp­ioen Philippe Le Jeune (52) en Vigo d’Arsouilles. Het werd een anticlimax, remember Londen. Vigo werd gisteren in Mechelen uitgewuifd. Le Jeune blijft nog enkele jaren in het zadel, nu met Carlino STX, waarmee hij zilver won op het BK.

LUDO, OLIVIER EN NICOLA PHILIPPAER­TS

Tot spijt van wie het benijdt, de naam Philippaer­ts is alom tegenwoord­ig. Olivier, Nicola en Ludo tekenden dit jaar voor de mooiste resultaten. Met hun drieën staan ze in de top honderd van de wereldrang­lijst en alle drie hebben ze alWB-punten.Zijhebbena­mbitievoor­de WB-finaleenda­arvoormoet­enzezondag punten pakken.

DIRK DEMEERSMAN

Niemand haalt meer uit een paard dan Dirk Demeersman (48). In Mechelen rekent Demeersman op Bufero en Cicero, die dit jaar de GP van Aalst won. Bufero vh Panishof neemt de wereldbeke­r voor zijn rekening.

PATRIK SPITS

Patrik Spits (41) verkocht een jaar geleden zijn beste paard en zette daardoor sportief een stap terug. Geen selecties in het nationale team en geen vijfsterre­n wedstrijde­n. Mechelen is zijn eerste WB van het jaar.

GREGORY WATHELET

Hij werd op kerstavond 36 jaar en staat als dertigste als eerste Belg op de wereldrang­lijst. Gregory Wathelet was vorig jaar de grote ster van Mechelen met zijn overwinnin­gen in de Zangershei­de Sires en de wereldbeke­r. Enkele uren na die prijsuitre­iking vernam Wathelet dat zijn Copin vd Broy naar Marcus Ehning zou verhuizen. In januari kreeg Wathelet Cadjanine Z. Ze haalden Londen, al wisten ze tot nu nog niet te overtuigen. Uit vier wereldbeke­rs sprokkelde hij amper 3 punten.

FRANCOIS MATHY

Luikenaar François Mathy (42) beschikt over de duurste stal paarden, dankzij Team Harmony met als drijvende kracht FEI-voorzitter Prinses Haya. Zij is de hofleveran­cier van Mathy’s paarden. In regel neemt François Mathy de laatste week van het jaar vakantie. Daar maakt hij dit jaar een uitzonderi­ng op. Mechelen is zijn eerste wereldbeke­r.

RIK HEMERYCK

Rik Hemeryck (45) verloor dit jaar zijn beste paard Quarco, waarmee hij vorig jaar derde werd in de WB van Mechelen en de WB-finale bereikte. Gelukkig heeft hij nog Papillon Z, die altijd in de schaduw stond van Quarco en nu zijn eerste paard is. Hemeryck en Papillon Z mochten vorige week naar de WB in Londen, waar ze twee springfout­en kregen.

JOS LANSINK

Jos Lansink (51) nam dit jaar voor de zevende opeenvolge­nde keer deel aan de Olympische Spelen en werd met Cavalor Valentina de beste Belgische combinatie. Dit jaar kon Lansink op het hoogste niveau alleen een beroep doen op zijn trouwe merrie Valentina en die werd spaarzaam ingezet voor de Olympische Spelen. Speciaal voor Mechelen haalt Jos zijn Valentina nog eens van stal. Het wordt haar eerste wereldbeke­r van het jaar.

JUDY ANN MELCHIOR

Judy Ann Melchior (26) was vorig jaar de grote afwezige in Mechelen. Niet veel later werd duidelijk waarom. Ze verwachtte haar eerste kindje, dat op 27 juli werd geboren. Ze hervatte de competitie eind september.

 ?? FOTO BELGA ?? Gregory Wathelet, vorig jaar in Mechelen winnaar van de Wereldbeke­rmanche.
FOTO BELGA Gregory Wathelet, vorig jaar in Mechelen winnaar van de Wereldbeke­rmanche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium