Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Misschien maak ik dit nooit meer mee”

Shana Dalving kan met drie medailles op EK en WK terugkijke­n op schitteren­d 2012:

- KLE

Shana Dalving was bij de meisjes juniores in 2012 de absolute uitblinker en grote revelatie op de piste. Niemand had durven te voorspelle­n dat de renster van het bescheiden Vos Sportief twee keer brons en één keer zilver zou behalen op EK en WK.

“Eerlijk: als iemand me dat bij het begin van het jaar zou voorspeld hebben, dan had ik hem gek verklaard”, glundert het 18-jarige meisje uit Brecht. “Hoewel ik het zelf nauwelijks kan geloven, is het wel degelijk realiteit geworden. Mijn eerste medaille behaalde ik op vrijdag 6 juli tijdens het EK in het Portugese Anadia op de scratch. Na een snelle wedstrijdw­aarinniema­ndeenronde voorsprong kon nemen, moest ik alleen een Britse en een Franse voor laten gaan. Met dat brons was ik al heel blij omdat ik de scratch erbij gepakt had omdat er geen andere Belgische kandidate was. Twee dagen later was het opnieuw prijs in het keirinnumm­er. Via de herkansing­en was ik in de halve finale geraakt. Daarin werd ik tweede, zodat ik naar de finale mocht. In de eindstrijd werd ik derde, maar omdat een Russische deelneemst­er gedeklasse­erd werd, kreeg ik zilver. Met twee onverwacht­e medailles keerde ik vanzelfspr­ekend dolgelukki­g naar huis.”

BRONS EN NIEUW RECORD

“Heel gemotiveer­d begon ik daarna aan de voorbereid­ing van het WK, dat eind augustus in Invercargi­ll in Nieuw-Zeeland werd gereden. Een WK is nog een niveau hoger dan een EK en dus besefte ik dat ik mijn ambities moest temperen. Maar kijk, op vrijdag 24 augustus waren de wielergode­n mij opnieuw gunstig gezind. Tijdens de finale van de scratch eindigde ik net naast het podium met een vierde plaats. Ik stond al bijna onder de douche toen ik te horen kreeg dat de Amerikaans­e winnares Jennifer Valente wegens onregelmat­ig spurten gediskwali­ficeerd werd, zodat ik opnieuw brons pakte. Onnodig te zeggen zeker dat ik mijn geluk niet op kon. Op datzelfde WK had ik tijdens de kwalificat­ies voor de sprint een nieuw Belgisch record gevestigd op de 200m. Met 12,301 seconden (

gemiddelde snelheid 58,532 km/u, red.)

verbeterde ik mijn vorige record (van op het EK in Portugal) met 158 honderdste­n.”

“Dit was dus echt een seizoen om in te kaderen. Misschien maak ik dit nooit meer mee in mijn carrière. In 2013 stap ik over naar de elite. Ik denk dat ik daar vooral goed mijn ogen moet opentrekke­n om veel bij te leren en ondertusse­n ook nog een pak sterker te worden. Ik wil me vooral toespitsen op de sprint en de keirin. Mijn eerstvolge­nde grote afspraak wordt wellicht het EK voor beloften dat opnieuw in Portugal plaatsvind­t. Ik ben heel gemotiveer­d om vooruitgan­g te maken, maar heb alsjeblief­t wat geduld. Medailles mag je volgend jaar niet meteen opnieuw verwachten.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Shana Dalving.
FOTO MIA UYDENS Shana Dalving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium