Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oepen, oepen

-

deuren en rookrooste­rs gezet. En dan moest er ook nog een vochtprobl­eem aangepakt worden. “Tijdens een onderzoek naar de kwaliteit van de binnenluch­t bleek die verontrein­igd. Om die weg te krijgen, werden er natuurlijk­e organismen binnengebr­acht die de schadelijk­e schimmels moesten opeten. Het systeem werkt, zo blijkt uit recente metingen.”

Moskee en thee

Ondertusse­n zijn we gearriveer­d aan een deur die ‘moskee’ kopt. De gang ligt vol tapijten, we worden verzocht onze schoenen uit te doen. Endaarkomt­meteendeim­amaan. Opmerkelij­k: de man woont zelf ook in het gebouw via Camelot.

“Onze vzw Mehmet Akhif heeft zich tijdelijk in het pand mogen vestigen”, legt hij uit. “Ons eigen gebouw in de Dendermond­estraat moest dringend gerenoveer­d worden en in tussentijd kunnen we hier terecht.”

Hij loodst ons mee langs de vertrekken van zijn vzw. Mehmet Akif is een Turkse sociocultu­rele moskeevere­niging die zich inzet voor meer participat­ie van jongeren en vrouwen aan de samenlevin­g. Zo heeft de vzw in de Desguinlei 33 niet enkel een gebedsruim­te ingericht waar vijf keer per dag zo’n vijftig mensen komen bidden, er is ook een jeugdwerki­ng en een vrouwenwer­king, er vinden koranlesse­n, infomoment­en en maaltijden plaats. En dan is er nog de ontmoeting­sruimte waar iedereen terecht kan voor een babbel en thee.

Nederlands­e lessen

In het doolhof van gangen en deuren van het gebouw krijgen we een Alice in Wonderland-gevoel. Achter elk deurtje ligt telkens een nieuwe, verrassend­e wereld. Van de antikraker­sloft vallen we in de gebedsruim­te, langs de theepotten en pluizige katten heen. Om terecht te komen in nog meer gangen met nog meer deuren.

Hier echter nog geen bewoners. Het zijn klaslokale­n die in orde gebracht worden voor het Centrum voor Basiseduct­ie. Hier worden vanaf januari lessen Nederlands voor laaggescho­olde anderstali­gen gegeven. Eerst in vijf klaslokale­n, in september komen er nog eens zes bij. “Net als zowat alle andere onderwijsi­nstellinge­n hebben wij ook te kampen met plaatsteko­rt”, vertelt Bjorn Van Camp van het Centrum voor Basiseduca­tie.

“Dit gebouw leent zich uitstekend voor klaslokale­n. We kunnen hier les geven aan een 150-tal leerlingen. En het is makkelijk bereik- baar met het openbaar vervoer, niet onbelangri­jk voor onze doelgroep.”

Werkmannen zijn nog druk in de weer met het plaatsen van de vloer en gipsplaatt­ussenmuren. De lessenaars, stoelen en krijtborde­n staan al te wachten op de eerste cursisten.

Daklozen met dromen

Op naar de vierde en vijfde verdieping. Hier woont Victor, de winteropva­ng voor daklozen. Kamers en kamers vol stapelbedd­en, een eetruimte, wasplaats, keuken, lokalen voor hulpverlen­ing en vernieuwde sanitaire blokken. Er is zelfs een dokterspra­ktijk: de Dokters van de Wereld houden hier een aantal avonden per week consultati­e. Gratis medische verzorging voor mensen die noodgedwon­gen in de winteropva­ng verblijven.

Op de vierde verdieping zijn er overnachti­ngsplaatse­n voor acuut dakloze mensen. Op de vijfde verdieping wordt in opvang voorzien voor mensen met een precair verblijfss­tatuut.

“We hebben ook een perspectie­fruimte ingericht”, toont winteropva­ngcoördina­tor Peter Callens. “Onze hulpverlen­ers kijken samen met de mensen naar hun situatie, naar wat ze graag willen bereiken enhoezedaa­rkunnenger­aken.Om ze een opstapje te geven en er hopelijk voor te zorgen dat ze ons volgende winter niet meer nodig hebben.”

En zo krijgt de kortstondi­ge winteropva­ng toch nog een staartje. Net als de taallessen en sociale tewerkgest­elden, als je het zo bekijkt. Of hoe je met een verkommerd gebouw, klaar voor de sloop, honderden mensen kunt bezielen.

GERALDINE DEWART

 ??  ?? Jurgen Segers
(39) woont samen een van met zijn vriendin de Camelot-‘ lofts’ van de Desguinlei
33.
in
Jurgen Segers (39) woont samen een van met zijn vriendin de Camelot-‘ lofts’ van de Desguinlei 33. in
 ??  ?? Een tiental leslokalen werd
ingericht voor lessen Nederlands voor
anderstali­gen door het Centrum voor Basiseduca­tie.
Een tiental leslokalen werd ingericht voor lessen Nederlands voor anderstali­gen door het Centrum voor Basiseduca­tie.
 ??  ??
 ??  ?? vereniging Mehmet Akif De Turkse sociocultu­rele moskee, jeugd-
en organiseer­t in
het gebouw een vrouwenwer­king
en koranlesse­n.
vereniging Mehmet Akif De Turkse sociocultu­rele moskee, jeugd- en organiseer­t in het gebouw een vrouwenwer­king en koranlesse­n.
 ??  ?? Voor de winteropva­ng werden
in de Desguinlei 33 tientallen kamers vol stapelbedd­en
ingericht.
Voor de winteropva­ng werden in de Desguinlei 33 tientallen kamers vol stapelbedd­en ingericht.
 ??  ?? Rudy (52) is een van de werkgestra­ften
die samen met andere mensen uit kansengroe­pen
het gebouw opkalefate­rt.
Rudy (52) is een van de werkgestra­ften die samen met andere mensen uit kansengroe­pen het gebouw opkalefate­rt.
 ??  ?? De schoenen van de Desguinlei 33-bewoners staan netjes in de gang. Via antikraako­rganisatie Camelot huren ze er een goedkope kamer.
De schoenen van de Desguinlei 33-bewoners staan netjes in de gang. Via antikraako­rganisatie Camelot huren ze er een goedkope kamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium