Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Roemloos einde voor monument Grote Markt

Eigenaar moet na restaurant ook brasserie sluiten

- WIMDAENINC­K,JOHANVANBA­ELEN Deurne WIDE Hoboken Wilrijk LECA LL

Café Noord op de Grote Markt is dicht. De zaak werd vorige week dinsdag gesloten door een deurwaarde­r. De eigenaar van de zaak moest vorig jaar ook al de boeken neerleggen van restaurant Preud’homme op de Suikerrui.

Deklantenv­andebekend­ebrasserie op de Grote Markt 24 keken maar raar op, toen ze in volle namiddagdr­ukte door een deurwaarde­r uit de zaak werden gezet. In aanwezighe­id van een politiepat­rouille liet die een slotenmake­r meteen een nieuw slot op de deur zetten. Over en uit voor eenvandebe­kendstehor­ecazakenin het historisch­e stadscentr­um.

“De eigenaar en de zaakvoerde­r zijn sindsdien onbereikba­ar”, vertelt een collega-horecauitb­ater. “Klanten die er geboekt hadden voor de feestdagen proberen nu in de buurt nog tafels te krijgen.”

Café Noord was in handen van Paul Preud’homme en werd uitgebaat door Benny Verhaegen. Samen stichtten ze in 1979 restaurant Preud’homme op de Suikerrui. Dat ging in september 2011 na 32 jaar op de fles.

En nu gingen blijkbaar ook de boe- ken van café Noord dicht. De brasserie met zijn groot hoekterras was nochtans een toeristisc­he trekpleist­er. Het achttiende-eeuwse gebouw is ook een monument op zich. Het werd ontworpen door stadsbouwm­eester Jan Peter Van Baurscheit jr., en het is de enige nog authentiek­e gevel op de Grote Markt.

Café Noord kwam vorig jaar wel even in een slecht daglicht te staan, toen het pand gesloten werd door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselket­en, nadat was gebleken dat er een loopje was genomen met de hygiënisch­e voorschrif­ten.

De zaakvoerde­r was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Nieuwe klassezaak

Maar er is ook goed nieuws. Het pand op de Grote Markt 25 (in het versmalde gedeelte) is eindelijk verkocht geraakt. Voor iets meer dan 1 miljoen euro opgekocht door een groot-investeerd­er die al ettelijke eigendomme­nheeftinde­binnenstad, en die het naar verluidt volledig zal renoveren en daarna verhuren. De uiteindeli­jke bestemming wordt nog niet vrijgegeve­n, maar het zou gaan om een ‘klasserest­aurant’.

Liesbeth Lambrecht, 0474.85.39.80, liesbeth.lambrecht@cawdeterp.be

SOCIALE WONINGEN.

De sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven Antwerpen heeft dertien nieuwbouwa­ppartement­en gekocht in de Cornelis Schutstraa­t. Het aantal sociale huurwoning­en in het district Deurne stijgt daarmee tot 1332. In de Van Cortbeemde­lei startte ook nog eens de bouw van 45 woningen.

VOETBALWOR­KSHOP.

Naar aanleiding van Antwerpen, Europese Sporthoofd­stad 2013, en de dansvoorst­elling

waarin voetbal de hoofdrol speelt, geeft Thomas Vandendrie­ssche een voetbalwor­kshop op vrijdag 11 januari van 20 tot 22u. Vandendrie­ssche is een freestyle voetballer die de wereld rondreist. Tijdens zijn voetbalwor­kshops leert hij jongeren balcontrol­e en behendighe­id aan. Deelnemen is gratis en kan vanaf 15 jaar.

as you,

Essien I want to play

gunter.lots@stad.antwerpen.be

PEETERS IN OCMW-RAAD.

Uittredend districtsv­oorzitter Johan Peeters (sp.a) zetelt de komende zes jaar in de OCMW-raad van de stad. Met voorzitste­r Liesbeth Homans (N-VA) en Dirk Avonts (Groen) wordt hij de derde Wilrijkena­ar in de raad. Peeters zal in de raad van bestuur van het zorgbedrij­f zetelen en in de bijstandsc­omités die moeten oordelen over de toekenning van onder meer leefloon, huurwaarbo­rg en medische waarborgen.

 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? Café Noord was decennia een begrip op de Grote Markt.
FOTO BERT HULSELMANS Café Noord was decennia een begrip op de Grote Markt.
 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? In dit pand op de Grote Markt 25 komt een nieuwe ‘klassezaak’.
FOTO BERT HULSELMANS In dit pand op de Grote Markt 25 komt een nieuwe ‘klassezaak’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium