Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezin ontsnapt aan de dood

- AK,SYMA AK

Een gezin overleefde woensdag een verstikken­de brand veroorzaak­t door een kortsluiti­ng in kerstversi­ering. De vriend van de moeder was op de zetel in slaap gevallen en werd net op tijd wakker. Hij kon zijn partner en stiefzoon op tijd wekken. De woning is volledig onbewoonba­ar.

“Ik was nog een late koffie gaan drinken en bij thuiskomst sliep iedereen al. Omdat ik niemand wilde wekken, besloot ik om op de zetel te blijven liggen”, vertelt Luc Grauwels.

“Na een paar uur werd ik wakker van de rook. Ik zag de kerstboom branden en veel zwarte rook. Ik rende naar boven om mijn vriendin en mijn stiefzoon te wekken. Iedereen geraakte veilig buiten. Ook onze hond Billy. We alarmeerde­n de brandweer en die was er al na een paar minuten.”

“De brandweer kreeg het vuur snel onder controle en we konden daarna weer in de woning”, vervolgt Grauwels zijn verhaal. “Ik kan er nog altijd niet bij hoe de brand op korte tijd zo veel schade kon veroorzake­n. Op de benedenver­dieping is alles vernield, door vuur, rook en water. We hadden net een maandgeled­ennieuweme­ubeltjes gekocht, daar hadden we onze spaarcente­n in gestoken. Mijn motorpakke­n, helm en sleutels ben ik ook kwijt. Maar dat is allemaal niet zo erg. Het belangrijk­ste is dat iedereen ongedeerd bleef. Ik mag er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd, als ik een paar minuten later was wakker geworden.”

Snel hulp van OCMW

Grauwels heeft niets dan lof voor brandweer, OCMW en burgemeest­er Walter Van Der Plaetsen (Open Vld). “Die kwam ook ter plaatse en heeft de mensen van het OCMW opgetromme­ld om voor ons een onderkomen te zoeken, want de brandweer had het huis onbewoonba­ar verklaard. We konden al na een paar uur terecht in een appartemen­t van het OCMW.”

Raam open

Vast staat dat het om een accidentel­e brand ging. “Vermoedeli­jk heeft de oorzaak van de brand de maken met de verloopste­kkers en verlengkab­els die werden gebruikt bij de kerstversi­ering”, zegt luitenant Gert Van Bortel van de brandweer.

“Deze mensen hebben ongeloofli­jk veel geluk gehad. Want de brand veroorzaak­te een zwarte rook en grote hitte in de woning. Gelukkig had de bewoner het verstand om een raam open te zetten zodat de hitte naar buiten kon. Andershadd­enonzemens­en een groot risico gelopen.”

“Goedkoop niet altijd beste koop”

“Namaakkers­tbomen die behandeld zijn tegen brand, houden langer stand”, zegt luitenant Gert Van Bortel van brandweer Wommelgem. “Die zijn iets duurder, maar niet behandelde kunststofb­omen branden als een toorts. Naar brandgevaa­r toe, is goedkoop zeker niet de beste koop. Ook echte kerstbomen kunnen tegen brand worden behandeld. Er zijn spuitbusse­n op de markt om de bomen minder snel brandbaar te maken. Maar het blijft altijd oppassen geblazen met kerstbomen, kerststall­etjes met strooien dak en een kluwen van verlengkab­els en stekkers.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium