Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot nu toe zeven boetes voor vuurwerk

- SYMA

De afgelopen jaren kreeg de politie tal van klachten binnen over gevaarlijk gebruik van vuurwerk in de stad. Wie geen vergunning heeft (en bij oud op nieuw krijgt niemand een vergunning), mag geen vuurwerk afsteken, maar dat gebeurde dus toch veelvuldig. Soms uit puur vandalisme, met als gevolg gemolestee­rde brievenbus­sen en beschadigd­e wagens.

Sinds dit jaar is niet alleen het vervoer en het gebruik van vuurwerk strafbaar, maar ook het loutere bezit ervan. Daar is de GAS-boete weer: wie wordt betrapt met strijkers, voetzoeker­s en ander geknal in zijn zakken, kan afdokken. Het vuurwerk wordt dan ook in beslag genomen.

“Sinds 1 december hebben we zeven boetes uitgeschre­ven voor het bezit en/of het gebruik van vuurwerk”, zegt politiewoo­rdvoerder Fons Bastiaenss­ens. “Verspreid over heel Antwerpen eigenlijk. Op het Kiel waren jongeren met voetzoeker­s aan het spelen. Op de Rijnkaai was er geknal aan een dancing. Vuurwerksp­elers zijn door de politiehel­ikopter betrapt op de parking aan de Schijnpoor­tweg. En in Antwerpen-Noord gooiden jongens bommetjes uit het raam toen de politie toevallig voorbijree­d. Meestal zijn het groepjes jongeren die zich bezondigen aan het spelen met vuurwerk. Vaak is er een meerderjar­ige bij die het vuurwerk gaat kopen. De piek verwachten we pas rond oud op nieuw. Ondanks alle waarschuwi­ngen is de trend niet zo makkelijk te stoppen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium