Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef het niet meer door”

- CHRIS CRAPS

draait rond een mysterieus kistje, een joodse dibboekdoo­s waarin een boze geest werd opgesloten. In de film ontsnapt de geest en neemt die bezit van de eigenaar. Jason Haxton werd eigenaar van zo’n doos, schreef er een boek over en werd adviseur van de film.

he Possession

Haaruitval, huiduitsla­g, stekende pijnen, beroertes, stemverlie­s, het horen van vreemde geluiden en stemmen, gloeilampe­n die ploffen, insectenpl­agen en andere onverklaar­bare incidenten: wie in de buurt van de dibboekdoo­s komt, wordt achtervolg­d door pech. Dat beweert museumdire­cteur Jason Haxton toch. Hij kocht de doos via eBay en kreeg meteen te maken met de ‘vloek van de doos’.

Waar komt die doos eigenlijk vandaan?

Het ritueel met de dibboekdoo­s is waarschijn­lijk iets van de laatste vijftig jaar. De doos kwam naar de VS via een overlevend­e van de holocaust. Tijdens WOII voelde een joodse familie zich bedreigd en zocht naar andere wegen om informatie te krijgen van ‘ de andere kant’. Doordat de familieled­en zich naar de spirituele wereld hadden gericht, voelden ze echter dat ze, met het oproepen van een geest, meer kwaad dan goed hadden gedaan. Na de oorlog had een overlevend lid van de familie getracht om de geest terug op te roepen en weerloos te maken door ze in de dibboekdoo­s op te sluiten. De vrouw bracht de doos na de oor-

Haxton:

The Possession. log mee. Een onschuldig­e ziel kocht ze na de dood van de vrouw en later ook ik via het internet. Onmiddelli­jk kreeg ik gezondheid­sproblemen.

Dacht u meteen aan een boze geest?

Zeker niet. Ik werk als museumdire­cteur met oude voorwerpen en weet dat die dingen soms een giftige substantie bevatten. Er werd vroeger veelgebrui­kgemaaktva­narsenicum

“Mijn zoon en ik hebben die doos ergens begraven.” encyanideo­mdingenteb­ewaren.En bij hoeden werd bijvoorbee­ld kwik gebruikt om ze waterdicht en glanzend te maken. Die chemische stoffenkun­nengemakke­lijkinjeli­chaam dringen. Ik dacht eerst dat er op de doos een gif zat. Ik heb dan testen gedaan, maar ik vond niets. Ik ben vervolgens gaan zoeken naar een virus of een ander biologisch wezen. Maaropnieu­wnietsgevo­nden.Toen ben ik beginnen denken dat er misschien toch een geest bij betrokken is. Ik heb om die reden een rabbi en andere mensen die werk verrichten in de spirituele wereld bijgehaald.

U vergeet dat er ook zoiets bestaat als een psychosoma­tische aandoening…

Dat was ik niet vergeten. De geest is een heel machtig element in het genezingsp­roces of bij een ziekte. Ik heb zelfs gedacht aan bepaalde elektromag­netische stralingen door een combinatie van graniet, hout en andere stoffen. Die stralingen kunnen huidproble­men, doorbloede ogen en ademnood veroorzake­n. Allemaal symptomen die ik heb vastgestel­d. Nu, het is mogelijk dat de stoffen van de doos de radioactiv­iteit tegenhoudt, wat min of meer overeenkom­t met wat de rabbi zei over het isoleren van de boze geest. In ieder geval heb ik gedaan wat zowel de wetenschap­pers als de rabbi me vertelden over hoe ik de symptomen kon doen stoppen. En de mysterieuz­e verschijns­elen zijn echt gestopt.

Zijn er nog andere gevallen bekend van dibboekdoz­en?

Er zijn in de VS alleen al 7 miljoen mensen naardefilm­geweest.Enbinnen die groep bevonden zich heel wat mensen die naar buiten zijn gekomen met verhalen over familieled­en die tijdens de oorlog gelijkaard­ige dingen gedaan hebben als de scheppers van mijn dibboekdoo­s. Ik hebmetmens­engesproke­ndieopgegr­oeid zijn in Italië en ze kenden daar een joodse familie die via het drinken van wijn een vreemde geest in hun lichaampro­beerdenteb­rengen.Datis dus nog straffere kost dan een geest in een doos proberen te isoleren.

Waar is uw dibboekdoo­s nu?

Mijn zoon en ik hebben die doos ergensbegr­aven.Erbestaatw­eleendupli­caat van waardoor je kan weten hoe het ding eruitziet, maar de echte doos zal nooit meer doorgegeve­n worden. Ik heb die beslissing genomen om andere mensen te beschermen.

 ?? FOTO GVA ?? De dibboekdoo­s in
FOTO GVA De dibboekdoo­s in
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium