Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie durft nog ondernemen?

- PAULVERBRA­EKEN

Het aantal startende ondernemin­gen is dit jaar gezakt tot het peil van 2003, met een daling van in één klap meer dan 10 procent. En dat ligt, aldus NSZ, voor een groot deel aan het bedrijfson­vriendelij­ke beleid van onze regeringen.

“Wat zou je nu willen?”, schampert voorzitste­r Christine Mattheeuws (foto) van het Neutral Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ). “De regering kondigt met grote trom een lastenverl­aging aanvan0,3procent,maaraandea­ndere kant wordt in januari de index voor het volle pond doorgereke­nd. Concreetbe­tekentdatp­erbediende/ jaar een lastenverl­aging van 91 euro aan de ene kant... en aan de andere kant een indexspron­g die per bediende 914 euro zal kosten. Nieuwe starters stellen dus vast dat het allemaal een mooie strik is rond vele beloften, maar er in de realiteit zwaardere lasten zijn...”

Volgens de NSZ-berekening­en zullen er op basis van de cijfers tot vorige vrijdag (72.121) dit jaar wellicht zo’n 73.222 startende ondernemin­gen zich aangemeld hebben, of 10,8 procent minder dan vorig jaar: de scherpste daling in tien jaar. De- cember kondigt zich zelfs aan als de slechtste maand in tien jaar.

“Uiteraard speelt het slechte economisch klimaat een grote rol”, duidt Christine Mattheeuws. “Daar kunnen we niet veel aan doen. Maar tegelijk is er het weinig ondernemin­gsvriendel­ijke beleid waar we wel greep op hebben. Wie met een eigen bedrijfje wil beginnen, legt zijn oor te luisteren. Je beslist niet op zondag- avond om maandagoch­tend even te starten. Zo’n nieuweling krijgt dan meteen uit het nog verse geheugen de verhalen over de belastinge­n op de bedrijfswa­gens, de monsterboe­tes op restaurant­bezoeken, enz. Weliswaar zijn die maatregele­n intussen afgezwakt, maar dat klinkt door.”

Banken onwillig

“Ik weet wel dat minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) zal wijzen op bv. de lastenverl­aging voor de drie eerste aanwerving­en. Maar je neemt geen mensen aan voor een tijdje. Als de regering écht iets zou willen doen, moet ze weten dat starters geen financiële buffers hebben en dus uiterst gevoelig zijn voor bv. een index-opstoot.”

“Wat blijkt dan: starters, ook zij met een degelijk bedrijfspl­an, krijgen slechts met de grootste moeite kredieten bij de banken. Zowel de banken als de Vlaamse regering doen alsof er daar geen probleem is. In werkelijkh­eid helpen zij de grote bedrijven, niet de kleine bedrijven die het kloppend hart zijn van onze economie. Ik verwijt zowel de banken als de overheid dat ze die bedrijfjes met een kluitje in het riet sturen. Men zou een weigering nu moeten motiveren: ik zal het controlere­n.”

Appelen met citroenen

Federaal minister van Middenstan­d Sabine Laruelle (MR) ging gisteren meteen in het offensief en verkondigd­e op basis van ‘enkele onderzoeke­n’ dat er in de eerste 9 maanden van dit jaar 4 procent meer starters zijn bijgekomen. “Dat laat ik voor haar rekening”, reageert Mattheeuws. “Zij baseert zich op sociale bijdragen. Wij - net zoals eerder ook al het onderzoeks­bureau Graydon dat op een forse daling wees - op de cijfers van de Kruispuntb­ank.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium