Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Poulidor kennen ze toch ook over de hele wereld”

Niels Albert moet voor de elfde keer dit seizoen zijn meerdere erkennen in Nys

- KLE

Niels Albert werd in Zolder voor de elfde keer dit seizoen als nummer twee afgevlagd, elf keer heette de winnaar Sven Nys. “Ach, Poulidor kennen ze toch ook over de hele wereld”, haalde de wereldkamp­ioen er de schouders bij op. “Ik kan toch niet zeggen dat ik slecht bezig ben.”

Zijn lichaamsta­al achteraf verraadde een zekere moedeloosh­eid. En je zou misschien wel voor minder. Albert rijdt al een heel seizoen op een hoog niveau. Alleen is er eentje die net een trapje hoger fietst.

“Ook vandaag waren Sven en ik enorm aan elkaar gewaagd”, zei Albert. “Naar mijn gevoel was ik de eerste veertig minuten zelfs beter dan Sven. Ik vroeg hem over te nemen, maar hij wilde niet, vermoedeli­jk omdat mijn tempo net iets te strak was. De rest laten terugkomen vond ik geen optie. Ik koers liever. Maar in de laatste ronden was het bij mij net iets minder.”

En daar moest de Balenaar achteraf de gevolgen van dragen. Nys kreeg Albert in de slotronde dan ook op de knieën.

“Op de schuine kant dacht ik dat het beter zou zijn om te lopen. Dat bleek achteraf gezien niet de juiste keuze te zijn. Ook in de afdaling maakte ik nog een klein foutje, waardoorde­kloofonove­rbrugbaar werd. Winnen of verliezen hangt gewoon af van details en de vorm van de dag. Vorige zondag nog was Kevin ongenaakba­ar, vandaag kreeg hij het kloofje evenmin gedicht.”

WERELDBEKE­R

Door zijn tweede plaats moet Albert zijn leiderspla­ats in de wereldbeke­r afstaan aan zijn dorpsgenoo­t.

“Ik lig er niet wakker van”, hield de BKCP-er de boot af. “Een klassement kan snel gewonnen of verloren zijn. Kijk maar naar mijn lekke band in Namen. Misschien kost die me wel de wereldbeke­r. Als zoiets me in Rome of Hoogerheid­e opnieuw overkomt, kan ik het wel schudden. Ik doe gewoon mijn best en probeer zoveel mogelijk koersen te winnen. Jammer genoeg strand ik vaak op een tweede plaats. Hoe vaak? Goh, ik heb ze echt niet geteld. Maar Poulidor kennen ze toch ook over de hele wereld, hé. Maar begrijp me niet verkeerd: ik ga de klassement­en ook niet laten schieten. Ik probeer er gewoon mijn slaap niet voor te laten.”

De wereldkamp­ioen rekent evenmin op een dipje van Nys.

“Sven is iemand die zelden of nooit een dipje kent”, bewierookt­e hij zijn tegenstand­er. “Sven stond er in Ruddervoor­de en zal er straks in Oostmalle ook nog staan. Hoelang hij nog moet doorgaan? Het is niet aan mij om de rekening van Sven te maken. Van mij mag hij tot zijn veertigste blijven crossen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Maar die beslissing kan alleen maar Sven nemen.”

GUY VAN DEN LANGENBERG­H

 ??  ?? Sven Nys valt aan, Niels Albert probeert lopend te volgen.
FOTO PHOTONEWS
Sven Nys valt aan, Niels Albert probeert lopend te volgen. FOTO PHOTONEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium