Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat ik onthoud van het sportjaar 2012

-

Terugkeer van de Bom: Ik zou geen wielerjour­nalist zijn als ik niet eerst in mijn wereld op zoek zou gaan naar wat mij de adem afsneed. Het klavertjev­ier van Tom Boonen in het voorjaar (E3 Harelbeke, Gent – Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Parijs – Roubaix: allemaal voor de zoveelste keer) deed ook mijn hart overslaan. De terugkeer van de Bom van Balen na twee seizoenen met lichamelij­k leed zorgde voor een hele verademing.

Van het dal naar de top: Medelijden: dat woord omschrijft nog het best wat ik voelde bij het amechtige gehark van Philippe Gilbert tijdens de eerste maanden van het seizoen. De man die een jaar eerder maar een fiets onder zijn kont hoefde te duwen om te winnen, was zelfs de schaduw van zichzelf niet meer. De koppige

Ardennees liet echter het hoofd niet hangen en werkte verbeten toe naar het WK op zijn Cauberg. Met succes. En hoe!

AlsVos de passie preekt: Ze blijft bij ons iets te vaak onder de radar naar mijn zin. Daarom hoort ook Marianne Vos in mijn lijstje thuis. De vrouwelijk­e Kannibaal kende een miraculeus seizoen met de wereldtite­ls in het veld en op de weg en de olympische titel als blikvanger­s. De goed gebekte Nederlands­e, nog altijd maar 25, won als extraatjes ook nog de Giro, een paar kleinere rondjes en een handvol klassieker­s. En jij nu!

De zwierige dokter: Het duurde even voor ik mijn tanden weer op elkaar kreeg. Zo ver opengesper­d was mijn mond bij het bekijken van de kunstjes die Epke Zonderland tijdens de

Spelen aan de rekstok uit zijn jonge lijf schudde. Een kruising van Tarzan en zijn chimpansee Cheetah, de jonge student geneeskund­e. Nog adembeneme­nder was wat de gouden Nederlande­r in ‘De wereld draait door’ liet zien: vier keer op rij los van de rekstok. Tjonge!

Alfaman telt tot tien: Atletiek blijft de moeder van alle sporten, ook op de Olympische Spelen. Natuurlijk genoot ik van vliegende bliksem Usain Bolt en van de blote tanden van Mo Farah, maar misschien nog uitbundige­r van onze bloedeigen Hans Van Alphen. In de meest veeleisend­e discipline die de tienkamp is, konden we eindelijk ook eens met ingehouden adem het puntengewi­n volgen. Met instemming van vrouwlief, die ook wel wat zag in de alfaman.

 ?? FOTO BELGA ?? Tom Boonen.
FOTO BELGA Tom Boonen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium