Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat ik onthoud van het sportjaar 2012

-

Vijftig tinten zwart: Op de drempel van 2013 is het worst case scenario – beide Antwerpse traditiecl­ubs verenigd in tweede klasse – geen utopie meer. De kans dat Beerschot degradeert is alvast aanzienlij­k groter geworden dan de kans dat Antwerp promoveert. De Bosuil geraakte zelfs niet doorheen een tussentijd­se licentieco­ntrole. Zou die ultieme blamage dan eindelijk de aanzet kunnen vormen voor een complete herdenking van het voetbal aan de Schelde?

Armstrong als dader: De grootste comeback uit de sportgesch­iedenis is het grootste bedrog gebleken. Dat Lance Armstrong – atletisch wonder én kankerboeg­beeld – chemische sluipwegen bewandelde, tast niet alleen het sporticoon aan, maar besmeurt evenzeer een baken van hoop. Het wielrennen was (is?) in de greep van een pervers systeem dat het peloton verdeelde in slachtoffe­rs en daders. Amstrong hoorde tot deze laatste categorie, een enge vent die met bullebakta­ctieken ploegmaats bewerkte en tegenstand­ers intimideer­de.

Antwerpen weent: Op een schaal van 1 tot 10 - ‘1’ zijnde een nauwelijks merkbaar moment van teleurstel­ling, ‘10’ een Mount Everest-hoge piek - klom de verloren bekerfinal­e van Port of Antwerp Giants vlotjes richting 12. Wat kon het haventeam nog gebeuren, met zestien punten voorsprong op zak en tien minuten op de klok? Eén complete implosie later danste Aalstar met de Cup en zochten de Giants de brokstukke­n van een verloren droom bijeen.

Koksijde, 29 januari.: Zeven Belgen (pardon, Vlamingen) op de eerste

zeven plaatsen van een wereldkamp­ioenschap: vloek of zegen?

De januskop van het voetbal: Er valt veel slechts te vertellen over voetballer­s, een overbetaal­d zootje met twijfelach­tige atletische capaciteit­en dat zich gretig wentelt in de Carrécultu­ur van bimbo’s, booze en bolides. Het überkieken Jonathan Legear, boegbeeld van deze verwerpeli­jke kaste, reed zijn Porsche zelfs botweg een tankstatio­n binnen. En toch kan deze sport verrukken, betoveren en charmeren als geen ander. Toen Celtic Glasgow het ongenaakba­re Barcelona liet knielen, stroomden de tranen bij Rod Stewart, een oude rocker die nochtans alles gezien, alles geproefd en alles gedaan heeft. En het doelpunt van Zlatan Ibrahimovi­c blijft zelfs na 93 herhalinge­n van een kippenvelv­erwekkende schoonheid.

 ?? FOTOGMAX ?? De spelers van Antwerp Giants druipen af na de verloren bekerfinal­e.
FOTOGMAX De spelers van Antwerp Giants druipen af na de verloren bekerfinal­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium