Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verpakking­sbedrijf Crown sluit: 102 jobs sneuvelen

Bedrijf voor verpakking­en sluit afdeling eind juni

- RUBENAERTS

Het personeel van verpakking­sbedrijf Crown Speciality Packaging werd woensdag op de hoogte gebracht van de beslissing van de directie om eind juni de vestiging in Hoboken te sluiten. Daardoor verliezen 77 arbeiders en 25 bedienden hun job.

Tijdens een bijzondere ondernemin­gsraad kwam het personeel van Crown Speciality Packaging woensdagvo­ormiddag te weten dat de directie eind juni 2013 de vestiging in Hoboken wil sluiten. In totaal verliezen 102 mensen hun baan. Het gaat om 77 arbeiders en 25 bedienden. De hoofdreden is overcapaci­teit, zo kwamenzijt­eweten.Dejobvande­rtien bedienden – onder meer van de financiële afdeling – blijft voorlopig gevrijwaar­d.

Minder vraag

Crown Speciality Packaging maakt blikken waarin voornameli­jk poeder voor babyvoedin­g wordt verkocht. “De vraag naar babyvoedin­g in blik loopt al een tijd terug”, zegt Guy Vertommen van de socialisti­sche vakbond BBTK. Crown heeft vestiginge­n in 41 landen. Wereldwijd stellen ze om en bij de 20.000 mensen te werk. “De ontslagen vallen in Hoboken omdat hier de personeels­kosten het hoogst oplopen”, zegt Vertommen nog.

Precies een jaar geleden sloot verpakking­sbedrijf Crown ook al de vestiging in Deurne. Toen kwamen 320 mensen op straat te staan.

Of de werknemers die sluiting als een signaal zagen? “Deurne en Hoboken waren twee aparte divisies”, zegt Paul De Schutter, vakbondsma­n van het ACV. “In Deurne werden onder meer drankblikj­es geproducee­rd. Hier gaat het om heel gespeciali­seerde verpakking­en, zoals voor babyvoedin­g. De vraag naar blikverpak­king daalt, plastic wint aan terrein. De concurrent­ie is moordend en dus heeft de directie gekozen voor optimalise­ring. Voor het ontslag van 102 werknemers”, zegt De Schutter.

50-plussers

Toch hadden die werknemers een vermoeden.“Wiedeogeno­penhad, zag het al lange tijd aankomen. Jarenlang was er niet meer geïnvestie­erd in de vestiging in Hoboken. De voorbije weken was ook een magazijn integraal leeggehaal­d”, klinkt het.

Een van de werknemers die nu op straat komen te staan, is Marc De Keyser (55). Op zijn twintigste ging hij aan de slag bij Crown. “Heel wat van de werknemers hebben nooit in een andere fabriek gewerkt. Ze hebben dezelfde leeftijd als ik. Bijna driekwart is veertiger of vijftiger. Nu moeten we allemaal elders opnieuw beginnen. Het is een trieste dag”, zucht hij.

De werknemers mochten woensdag na de bijzondere ondernemin­gsraad naar huis om het nieuws te verwerken. Vanaf vandaag moeten ze weer aan de slag.

 ?? FOTO’S WIM HENDRIX ?? Marc De Keyser (links) is een van de werknemers die op straat komen te staan. “Het is een trieste dag”, zucht hij. De hoofdreden voor de ontslagen is overcapaci­teit, zo kreeg het personeel te horen.
FOTO’S WIM HENDRIX Marc De Keyser (links) is een van de werknemers die op straat komen te staan. “Het is een trieste dag”, zucht hij. De hoofdreden voor de ontslagen is overcapaci­teit, zo kreeg het personeel te horen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium