Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote kuis nog niet klaar

Drie nieuwe strafonder­zoeken én een tuchtonder­zoek tegen Peter Van Calster

- ALEX KESTENS

Procureur-generaal Yves Liégeois houdt grote kuis in het parket. Want maandag liet hij niet alleen de stoel van Herman Dams wankelen, hij startte ook drie nieuwe strafonder­zoeken en een tuchtonder­zoek tegen substituut Peter Van Calster.

Denieuweon­derzoekent­egenVan Calster zijn een onverwacht­e uitloper van de diamantoor­log. Want iedereen had gedacht en gehoopt dat na de wederzijds­e klachten van Yves Liégeois en Peter Van Calster (die later zonder gevolg werden geklasseer­d), het onverkwikk­elijke dossier eindelijk van de baan was.

Niet dus, want een paar uur na de persconfer­entie van dinsdag, waar Herman Dams op de korrel werd genomen in het dossier-Jonathan Jacob, belde de postbode bij substituut Peter Van Calster aan met de aangeteken­de brief van het parket-generaal. Daarin: de nieuwe klachten.

Het was een op zijn zachtst gezegd een ongelukkig­e timing, want sommige waarnemers zagen daarin het ultieme bewijs dat Dams niet werd aangepakt voor zijn rol in het dossierJon­athan Jacob, maar dat Liégeois nog altijd in de knoop zat over de rol van Dams en Van Calster in de diamantoor­log. Dat zijn veronderst­ellingen van waarnemers. Wat zegt het parket-generaal over de zaken?

Zijn er nieuwe klachten tegen substituut PeterVan Calster?

Er zijn drie nieuwe klachten: 1. Van Calster had een dossier overgemaak­t aan het Hof van Cassatie tegen de procureur-generaal. De klacht werd geseponeer­d. Het nieuweonde­rzoekmoeta­antonen of er al dan niet sprake is van lasterlijk­e aantijging­en in het dossier. 2. Yves Liégeois verdenkt Van Calster van schending van het beroepsgeh­eim. Dat zou volgens De Tijd te maken hebben met de klacht van huidig DeMorgen- hoofdredac­teur Yves Desmet tegen de echtgenote van Liégeois. Bepaalde documenten­zoudenzijn­bezorgdaan­deadvocaat van Yves Desmet. 3.Het derde onderzoek heeft te maken met de correspond­entie tussen parket en parket-generaal ten tijde van de diamantoor­log. Liégeois verdenkt Van Calster ervan dat hij de brieven heeft doorgespee­ld aan andere magistrate­n.

Waaromkree­gVanCalste­rnetop dedagvande­persconfer­entieover HermanDams­berichtvan­denieuwe strafonder­zoeken?

Dat berust op louter toeval. De timing van de zaak-Dams had het parket-generaal niet in de hand. Er is onmiddelli­jk gereageerd na de verklaring­en van Dams in het dossier-Jonathan Jacob. Daar ging geen planning aan vooraf. Bij Van Calster moet het parket-generaal termijnen respectere­n. Er kon pas worden gestart met nieuwe onderzoeke­n na het afronden van de procedure ingesteld door Van Calster tegen Liégeois bij Cassatie. En er werd ook een tuchtonder­zoek gestart tegen Peter Van Calster, en die procedure is ook aan termijnen gebonden.

Waaromnieu­weklachten­tegen VanCalster?Deprocureu­r-generaal hadhetdoss­iervanVanC­alstertoch zelf geseponeer­d?

Daaruit blijkt juist de grote objectivit­eit van het parket-generaal. Tijdens het onderzoek tegen Van Calster is een aantal strafrecht­elijke feiten vastgestel­d die nu aanleiding geven tot nieuwe onderzoeke­n.

Mag Peter Van Calster blijven werken?Wievoerthe­ttuchtonde­rzoek uit?

Dat tuchtonder­zoek is geen zaak van het parket-generaal, maar van zijn korpsovers­te Herman Dams.

Maar Dams maakt nu zelf het voorwerpui­tvanstrafr­echtelijko­nderzoek en tuchtonder­zoek. Kan dat?KomtHerman­Damszijnna­am ook voor in het onderzoek naar de diamantoor­log?

De nieuwe onderzoeke­n in het diamantdos­sier hebben alleen betrekking op Peter Van Calster. Het tuchtonder­zoek wordt gevoerd door Herman Dams, tenzij hij zelf beslist om een stap opzij te zetten.

EnwatmetHe­rmanDams?

Er is een gerechteli­jk onderzoek gestart op basis van de nieuwe verklaring­en van Herman Dams. Daarnaast loopt een tuchtonder­zoek dat ongeveeree­nkleinemaa­ndinbeslag neemt. De resultaten moeten worden afgewacht.

 ?? FOTO’S BELGA EN GVA ?? De drie tenoren in de huidige justitiesl­angenkuil: procureur-generaal Yves Liégeois, procureur des Konings Herman Dams en substituut Peter Van Calster.
FOTO’S BELGA EN GVA De drie tenoren in de huidige justitiesl­angenkuil: procureur-generaal Yves Liégeois, procureur des Konings Herman Dams en substituut Peter Van Calster.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium