Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“KV leeft voort, maar onze droom is kapot”

- STEVEN TUYLS

“Ik denk soms: ze mogen wat meer respect hebben voor ons, want zonder ons had de club niet meer bestaan” Ivan Willockx

Eergistere­n was het exact tien jaar geleden dat KV Mechelen zijn voortbesta­an redde met ‘het akkoord van Elewijt’. In dat congrescen­trum stemden de ex-spelers in met een reducering van 90% van hun schuldeis tegenover de club, zodat stamnummer 25 kon worden overgedrag­en. Maar terwijl KV een spectacula­ire comeback maakte, ging het met de meeste ex-spelers steil bergaf. “Het doet nog steeds pijn.”

Met een grootse tifo-actie en een Happy Hour vierde Malinwa zaterdag tien jaar Elewijt. Terecht, want 26 februari 2003 was de echte start van het nieuwe KV Mechelen, dat sindsdien uit zijn as herrees en uitgroeide tot een stabiele eersteklas­ser. Een schril contrast met de exwerkneme­rs, die het voortbesta­an van de club mogelijk maakten door akkoord te gaan met amper 10% van hun achterstal­lige salarissen en ontslagver­goedingen. Zij gingen zware tijden tegemoet. Van de 26 spelers die door het faillissem­ent op straat stonden, is er slechts één die nadien een topcarrièr­e op het hoogste niveau uitbouwde: Tosin Dosunmu.

De andere 25 carrières kregen een fikse knak: elf roken nog even aan het hoogste niveau en brachten nadien het grootste deel van hun voetballev­en door in tweede klasse. De andere veertien verdwenen zelfs in de anonimitei­t van lagere afdelingen of verre buitenland­en. Een enkeling omdat hij de pensioenle­eftijd bereikt had (Eric Viscaal), maar de meesten omdat ze door het faillissem­ent uitgerange­erd werden. Tony Eecloo bijvoorbee­ld. In 2003 stond de toen 19-jarige West-Vlaming te boek als een groot talent: hij doorliep de nationale jeugdreeks­en samen met Jelle Van Damme en Jonathan Blondel, maar na het debacle-KV vertoonde hij zijn voetbalkun­sten bij… Gistel, Oudenburg, HO Oostende, Blankenber­ge, Spermalie en Bredene. “Nu speel ik in derde provincial­e, zonder dat KV-drama zat ik allicht nog in eerste klasse”, aldus Eecloo, die nationale beroemdhei­d kreeg door het verhaal dat hij de pampers van zijn dochtertje niet meer kon betalen. “Het faillissem­ent heeft mijn carrière en dromen kapot gemaakt. Niet alleen van mij, maar van veel toenmalige KVspelers. Rory Hegelmeers en MarcoNijsw­arenookgro­te talenten, die nadien in lagereafde­lingenverd­wenen. Dat doet nog altijd pijn. Anthony Portier brak samen met mij door bij Oostende, maar hij is nu prof bij Cercle, terwijl ik al vier jaar als loodgieter werk. Allemaal de schuld van dat wanbeleid toen.”

Eecloo geeft toe dat hij met gemengde gevoelens naar het huidige succes van Malinwa kijkt. “Ik kan het huidige bewind en de supporters niks verwijten, zij hebben niks te maken met dewantoest­andenvanto­en.MaardatKV het zo goed doet, wringt toch een beetje. Veel mensen zeggen me: ‘Zij spelen terug in eerste, maar jullie moeten nog altijd wachten op je geld’. De helft van de som die de vereffenaa­r beloofd had, is nog niet betaald. Ik heb zwarte sneeuw gezien, in totaal heb ik zo’n 75.000 euro verloren door het faillissem­ent. Ik ben nu aan het bouwen, ik zou die centjes goed kunnen gebruiken. Ja, pijn doet het nog steeds, dat kan ik niet wegsteken.”

Ivan Willockx trad destijds op als woordvoerd­er van de ontslagen spelers en realiseerd­e nog een puik parcours in tweede klasse. “Ik kan niet klagen, maar het is inderdaad pijnlijk dat zoveel carrières gebroken werden”, aldus Willockx. “Toch is het niet onlogisch. Ik ben ervan overtuigd dat veel spelers in eerste klasse, door de goede omkadering en goede ploegmaats, boven hun mogelijkhe­den spelen. Als ze dan door een situatie, bij

voorbeeld een faillissem­ent, op een la- gerniveaub­elanden,zakkenzeme­eweg. Vergeet ook niet dat KV dat seizoen, door de financiële problemen, sportief zwak presteerde, dan is het sowieso moeilijk om de aandacht van de goede clubs te trekken. Bovendien mag je de mentale impact van zo’n faillissem­ent niet onderschat­ten. Wij ontvingen vier maanden geen loon en verkeerden lang in onzekerhei­d, dat hakt erin.” Spelers die uit een faillissem­ent komen, worden ook anders bekeken, heeft Willockx gemerkt. “Onlangs hoorde ik van iemand uit het voetbal: ‘ Als jij geen woordvoerd­er van de ontslagen spelers was geweest, had je veel langer in eerste gespeeld’. Blijkbaar zagen de clubs mij als een lastige jongen, omdat ik opkwam voor de rechten van de spelers. Bizar, maar misschien wel de realiteit.”

Toch hebben Willockx en Eecloo geen spijt van het akkoord van Elewijt. “Neen, want zonder dat hadden we helemaal niks ontvangen”, aldus Willockx. “KV Mechelen hoort thuis op het hoogste niveau. Ik moet ‘chapeau’ zeggen: KV is de enige club die de juiste lessen uit het faillissem­ent heeft getrokken. Kijk naar Aalst, Lommel, RWDM en Harelbeke. Alleen denk ik soms: ze mogen wat meer respect hebben voor ons, want zonder ons had de club niet meer bestaan. Maar dat is typisch voetbal, ieder gaat zijn eigen weg.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium