Gazet van Antwerpen Stad en Rand

22 meisjes tonen technische vaardighed­en op vierde editie Technogirl­s

- LYNNSYMONS

Bij het ruimtevaar­tbedrijf Antwerp Space lieten 22 meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar zich van hun meest technische kant zien. Op de vierde editie van de Technogirl­s-dag zette het Antwerpse bedrijf zijn deuren open en mochten de meisjes zelf windmolens bouwen.

Op de vierde editie van de dag van deTechnogi­rlszettent­wintigtech­nologiebed­rijven in Vlaanderen woensdaghu­ndeurenope­nvoormaarl­iefst vijfhonder­d leergierig­e jongedames. Technogirl­s is een gezamenlij­k initiatief van Agoria, de Federatie van de Technologi­sche Industrie, en Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Met de steun van Vlaams minister van Onderwijs en Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a) wil het met dit initiatief meisjes nieuwsgier­ig maken naar techniek en technologi­sche studies. De sector kampt met knelpuntbe­roepen, zoals industriee­l ingenieur of ICT’er, en is nog altijd vooral een mannenbast­ion. Agoria hoopt daarom vrouwen te stimuleren om een technische opleiding te volgen.

Windmolens knutselen

Bij Antwerp Space in Hoboken kondendeme­isjeskenni­smakenmet de technologi­e en ook zelf de handen uit de mouwen steken. Jelke Bogaert (10) en Luna Renodeyn (10) uit Reet zijn alvast erg enthousias­t over de workshop en knutselen ijverig aan hun windmolens. “Het is heel leuk”, begint Jelke. “De meeste mensen denken dat alleen jongens dit kunnen, maar nu maken we samen met andere meisjes zelf dingen”, vertelt Luna. Of ze later ook echt een technische richting zullen kiezen, valt nog af te wachten. “Ik wilde oorspronke­lijk graag leerkracht worden, maar iets met techniek spreekt me ook wel aan”, zegt Jelke. “Mijn broer heeft een technische richting gevolgd en ik luisterde altijd graag naar zijn verhalen”, getuigt ook Luna.

Voor het Antwerpse ruimtevaar­tbedrijf, gespeciali­seerd in bestuurs-, data- en testsystem­en voor satelliete­n, is het de tweede keer dat het meedoet aan de dag van de Technogirl­s, maar het is zeker voor herhaling vatbaar. “Van de vijftig werknemers zijn er maar acht vrouwen, van wie vier met een technische job”, vertelt Sofie Appelmans van de HRafdeling. “Tegen het einde van dit jaar willen we uitbreiden naar ze- ventig personeels­leden.” Antwerp Space zoekt daarom nog technisch geschoolde mannen én vrouwen.

Dat technische richtingen vooral door mannen gekozen worden, blijkt ook uit cijfers. “Het gemiddelde percentage meisjes voor hogere technologi­estudies is dit academieja­ar 10,4 procent,” vertelt Wilson De Pril van Agoria Vlaanderen, “maar in de profession­ele bachelorop­leidingen technologi­e, bijvoorbee­ld elektromec­hanica en autotechno­logie, is dat nog geen twee procent.”

“Meisjes zijn even geschikt als jongens voor deze studies. Er is een tekort aan technisch geschoolde medewerker­s in technologi­ebedrijven enwepromot­endaaromte­chnologie bij de jongedames. Een win-winsituati­e voor iedereen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium