Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Magistrate krijgt promotie

... en op zelfde dag wordt dienstdoen­d substituut bevorderd

- AK, JVB

Kim De Laet, de dienstdoen­de magistrate op de dag dat Jonathan Jacob de dood vond in een Mortselse cel, is bevorderd tot eerste substituut. De officiële bevestigin­g verscheen gisteren in het Staatsblad, op de dag dat Herman Dams, haar overste, een stap opzij moest zetten.

De Antwerpse procureur Herman Dams maakte donderdagm­iddag bekend dat hij vrijwillig een stap opzij zet. Niet de aanhoudend­e druk op zijn persoon van buitenaf deed hem die beslissing nemen. Het waren de emotionele reacties en het wantrouwen dat hij voelde in eigen rangen die de doorslag gaven.

En net op de dag dat Dams zijn functie neerlegde, verscheen in het Staatsblad de bevorderin­g van substituut-procureur Kim De Laet tot eerste substituut-procureur. De beslissing werd genomen door justitiemi­nisterAnne­mie Turtelboom een paar dagen voor de schok- kende Panorama- uitzending over Jonathan Jacob.

Het was De Laet die volgens betrokkene­n het bevel gaf aan de lokale politie om Jonathan Jacob een verdovend spuitje te geven en hem over te brengen naar de psychiatri­sche instelling in Boechout. Volgens de familie en de advocaten van Jonathan Jacob zou ze in het dossier daarbij schriftver­valsing gepleegd hebben. Na onderzoek werd die aanklacht echter geseponeer­d.

Op de dag dat Herman Dams een stap opzijzet, wordt Kim De Laet bevorderd tot eerste substituut bij het parket. Ze werd door de familie van Jonathan Jacob verdacht van schriftver­valsing in het dossier.

De bevorderin­g werd gisteren in het Belgisch Staatsblad gepublicee­rd: Op 18 februari heeft de koning zijn handtekeni­ng gezet onder de promotie van De Laet tot eerste substituut­procureur des Konings bij de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen, voor een periode van drie jaar (zie foto).

Minister van Justitie Annemie Turtelboom nam de beslissing een paar dagen voor de Panorama- uitzending de gruwelijke beelden van Jonathan Jacob in de cel in Mortsel toonde. Op het ogenblik van haar bevorderin­g liep er dus geen enkele procedure tegen Kim De Laet.

Maar een jaar eerder zat zij in het oog van de storm. Op 25 februari 2012 diende de familie van Jonathan Jacob een klacht in wegens schriftver­valsing. Dat had te maken met herhaaldel­ijke aanpassing­en van het document in het dossier waarin het relaas van de feiten stond.

Het document was van haar hand, omdat ze die bewuste dag substituut met dienst was en contact hield met de politie. Volgens de familie toonde het onderderzo­ek onomstotel­ijk aan dat het relaas herhaaldel­ijk was aangepast. Niet volgens procureur -generaal Yves Liégeois, die het dossier seponeerde bij gebrek aan bewijs.

Sinds de seponering is vader Jan Jacob ervan overtuigd dat de substitute beschermin­g genoot.

Geviseerd

Kim De Laet was jarenlang de enige die binnen het Antwerps parket door de familie van Jonathan Jacob werd geviseerd. Maar begin deze week werd er twijfel gezaaid. En zelfs gesuggeree­rd dat het Herman Dams zelf was die het bevel gaf om aan Jonathan Jacob een verdovend spuitje te geven.

DerolvanHe­rmanDamsin­dezaak maakt momenteel voorwerp uit van een nieuw gerechteli­jk onderzoek. Maar volgens verschille­nde bronnen was hij niet verantwoor­delijk voor het telefoontj­e naar de politie in Mortsel. Kim De Laet zou de opdracht hebben gegeven om een dokter te vorderen om een verdovend spuitje toe te dienen en hem daarna terug te brengen naar het psychiatri­sch centrum in Boechout.

Dat Herman Dams plots in beeld kwam, had twee redenen. Te beginnen met de publieke mededeling maandag van procureur Yves Liégeois over de contacten die Herman Dams had op de dag dat Jonathan Jacob het leven liet in een politiecel in Mortsel. “De fase vóór de ingreep van het Bijzonder Bijstandst­eam is in deze belangrijk”, aldus Yves Liégeois. “Be- paalde zaken gebeurden achter de schermen, niet door de substituut, maar door de korpsovers­te zelf. Dat moet worden uitgeklaar­d.”

Die communicat­ie, gekoppeld aan ongelukkig­e uitlatinge­n van Ingrid Pira (Groen), op het moment van de feiten burgemeest­er van Mortsel, de- den veel mensen besluiten dat HermanDams­deopdracht­geverwasva­n het verdovend spuitje.

Puntjes op de i

De politie zelf zet nu de puntjes op de i. “Over het onderzoek kan ik niets zeggen, maar ik heb geen telefoontj­e gekregen van Dams”, reageert Johan Wonnink, dienstdoen­d commissari­s van Mortsel op die noodlottig­e dag in 2009. “Meer nog: die bewuste avond heeft niemand van het korps met procureur Herman Dams gebeld. De opdracht om een spuitje te geven, werd gegeven door substitute Kim De Laet aan de officier met dienst.”

Wonninkhee­ftweleenve­rmoeden waarom Pira zich vergist. “Ik heb haar na de feiten een verslag gegeven en daarbij sprak ik over contacten met de procureur. Maar dan bedoel ik het ambt van procureur, niet dé procureur. Ik denk trouwens dat ze twee dingen wisselt. Een week later zaten we opnieuw met een psychiatri­sch patiënt die werd geweigerd. En toen is er wel overleg geweest tussen de burgemeest­ers van Mortsel, Boechout, de korpschef en Herman Dams.”

 ?? GVA
FOTO ?? Het staatsblad van gisteren, met de bevorderin­g van Kim De Laet.
GVA FOTO Het staatsblad van gisteren, met de bevorderin­g van Kim De Laet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium