Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezin zoekt koppel dat dochter (16) redde van aanranding

Koppel vijftigers voorkomt dat tiener in busje wordt gesleurd

- ROLANDHAEN­TJENS mijnreddin­g@gmail.com

De 16-jarige Jowie werd in december bijna gekidnapt door twee onbekenden. Die hadden haar van haar fiets gesleurd. Een koppel vijftigers schoot Jowie te hulp. Jowies ouders willen die mensen nu bedanken en zijn met affiches naar hen op zoek.

Jowie(16)fietsteopw­oensdag19 decemberva­nvorigjaar­rond16uop eenpaddatl­eidtnaarde­brugoverde snelweg - de Jozef Mausurebru­g in Merksem-toeneenroo­dbusjestop­te waar twee mannen uitspronge­n die naar haar toeliepen.

Voor Jowie het goed en wel besefte, werd ze letterlijk van haar fiets geschopt waarop de twee haar wilden overmeeste­ren. Jowie kon geen kant uit. “Ik hoorde in een flits dat er mensen aan het roepen waren op de autostrade, ze stonden daar - bleek later - in panne. Ze riepen dat ik mij moest verzetten en moest vechten. Die mensen stonden te ver en konden niets doen, maar omdat ze me hadden gezien, verweerde ik mij als een bezetene.”

Het duurde daarom lang voor de twee de overhand kregen. “Ik hoorde ze zeggen - de ene in het Frans, de andere in gebroken Nederlands - dat ze mij in het busje moesten krijgen.”

HetduohadJ­owieopdatm­oment in een houdgreep. “Toen kwamen plots uit het niets twee fietsers, vijftigers al, die zich op de overvaller­s wierpen waardoor de twee op de vlucht sloegen. De dame, relatief klein, sportief en met stekelig blond haar, bleef bij mij terwijl de man, de dame noemde hem Peter, verder de overvaller­s achtervolg­de. Hij bleef wel een halfuur weg, om onverricht­erzake terug te keren. Die mensen hebben mij thuisgebra­cht.”

Jowie kijkt dan wat hulpeloos naar haar ouders, ze beleeft terug de bange ogenblikke­n en dat snoert haar keel dicht.

Een minuut later...

Vader Rudi: “Als ze een minuut later waren geweest, had ik er niet aan mogen denken wat er haar zou zijn overkomen. Wij zijn die mensen dan ook mateloos dankbaar. Door al die emoties zijn er geen verdere contactgeg­evensdoorg­egevenende­redders hebben daarna hun weg verdergeze­t. Hoe graag zouden wij hen terugzien om hen te bedanken!”

Stiefvader Raymond: “Het is voor Jowie heel belangrijk om Peter en zijn partner nog eens te spreken, want ’s nachts heeft zij het nog altijd moeilijk om de slaap te vatten. Daarom hebben wij een affichecam­pagne gelanceerd om die mensen hun aandacht te trekken. Wij willen onze dankbaarhe­id kwijt aan hen.”

De affiches zijn verspreid in Hoevenen, Kapellen en Merksem. “Omdat Jowie denkt dat ze het koppel nog eens op een bus heeft gezien die van Merksem naar Hoevenen reed. En toen de vrouw zich over haar ontfermde terwijl Peter de overvaller­s achtervolg­de, heeft ze verteld dat ze een dochter met een kind heeft in Merksem”, legt Raymond uit.

Jowie zegt nooit meer alleen over dat bewuste pad te fietsen als ze alleen is. Op de vraag hoe ze haar redders wil bedanken, antwoordt stiefpa Raymond: “Een goed gesprek en daarna trekken we er samen op uit.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Van links: stiefvader Raymond, vader Rudi, mama Tanja en Jowie. Ze hopen alle vier dat ze de redders van Jowie ooit kunnen bedanken. Onderaan rechts: de affiche.
FOTO PATRICK DE ROO Van links: stiefvader Raymond, vader Rudi, mama Tanja en Jowie. Ze hopen alle vier dat ze de redders van Jowie ooit kunnen bedanken. Onderaan rechts: de affiche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium