Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Correcte beslissing van procureur Dams

- Lex Moolenaar Senior writer gvabrieven@concentra.be

De beslissing van procureur Herman Dams om de leiding over het Antwerpse parket tijdelijk over te dragen, is zeer correct. Hij had dat besluit weliswaar beter enkele dagen eerder genomen, maar toch: Dams houdt de eer aan zichzelf, want zijn stap opzij mag zeker niet worden gezien als een schuldbeke­ntenis. Ook hij heeft recht op het vermoeden van onschuld. Bovendien kan hij op deze manier zijn grote expertise in dienst blijven stellen van het parket, in een andere rol. Dat lijkt ons een goede zaak voor de stad en bij uitbreidin­g het hele arrondisse­ment.

Hopelijk keert de rust terug bij het gerecht, waar na de interne oorlogen in de diamantdos­siers en de zaak-Jonathan Jacob het vertrouwen van het publiek en ook van een deel van de magistrate­n helemaal zoek was. Verder onderzoek moet nu maar uitwijzen hoe de vork precies aan de steel zit en wie verantwoor­delijkheid draagt. Pas daarna kan de kamer van inbeschuld­igingstell­ing oordelen over het beroep van een agent, een directeur van het psychiatri­sch centrum en een psychiater tegen hun doorverwij­zing naar de strafrecht­er.

Opmerkelij­k is wel dat het heropende dossier van Jonathan Jacob vanaf nu ook onder toezicht staat van het Hof van Cassatie. Dat betekent dat de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois een soort schoonmoed­er krijgt. Blijkbaar zijn er ook over zijn opereren vragen gerezen. Sommige magistrate­n zien hierin zelfs een motie van wantrouwen. Het is dan ook niet gebruikeli­jk dat een pro- cureur-generaal een persconfer­entie organiseer­t om een gerechteli­jk onderzoek tegen zijn eigen procureur aan te kondigen.

Sommige bronnen vermoeden politieke machinatie­s achter de schermen. Open Vld zou CD&V een hak willen zetten. Dat zijn speculatie­s, die onmogelijk te bewijzen zijn. Maar ze doen wel de ronde, en alleen al dat gegeven is voldoende om het geloof in de scheiding der machten aan te tasten.

In elk geval blijft deze hele affaire bizarre situaties opleveren. Gisteren raakte bekend dat de substituut die het bevel zou hebben gegeven aan een arts om Jonathan Jacob een kalmerende injectie toe te dienen, is bevorderd tot eerste substituut. Ook daar zal wel weer een verklaring voor zijn, maar aan het publiek krijg je zoiets niet uitgelegd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium