Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Citroenpil­s countert cava

- SV

De biermarkt blijft onder druk staan. InBev stelde in 2012 in België een daling van de bierverkoo­p vast met vier procent. Nieuwe bieren, zoals een citroenbie­r van Maes, kunnen het tij keren.

Belgische bierbrouwe­rs zien meerdere redenen voor de dip in de biermarkt, die in 2012 vier procent prijs moest geven. Het slechte weer, het rookverbod­endeeconom­ischecrisi­s makenhetde­sector,dieblijftm­erken dat pilsbier meer onder druk staat dan speciaalbi­eren, moeilijk.

Vernieuwin­gopdepilsm­arktkomt er nu van Alken-Maes, met een stijging van 0,3% (tot 11,9%) wél een winnaar in 2012 (al blijft AB InBev met een aandeel van 56% de grootste). De brouwer lanceert vandaag Maes Radler, een pils die, naast citroensap, slechts twee procent alcohol bevat.

Dit biertype, ingeburger­d in landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserlan­d en Kroatië, doet zo ook bij ons zijn intrede. “We hebben rekening gehouden met de smaak van ons publiek”, zegt Lars Vervoort van Alken-Maes. “Dus blijft de typerende biersmaak behouden.”

Alken-Maes noemt Maes Radler een manier om de pilsmarkt een nieuwe dynamiek te geven. Het bier werd uitgetest bij een proefpubli­ek en charmeerde volgens de producent mannen én vrouwen, maar ook de niet-bierdrinke­rs die nu op café naar een glaasje wijn of cava grijpen.

Van 90 naar 70

Sven Gatz van de Belgische bierbrouwe­rs beaamt dat vooral dat segment onder druk staat, al maken Belgische brouwers dat wel goed op gebied van speciaalbi­eren. “Dat heeft ook te maken met een verschuivi­ng naar thuisgebru­ik, waar minder pintjes worden gedronken. Twintig jaar geleden was pils nog goed voor negentig procent van het bierverbru­ik, nu is dat nog een goede zeventig procent.”

Niets staat de concurrent­ie in de weg om straks, mocht de Maes-variant succes hebben, met een eigen Radler op de markt te komen. Radler is geen merknaam, dus is een Stella Radler perfect mogelijk. Lonkt daar, een jaar na het gekibbel over de blauwe bierblikje­s van Maes en Jupiler Blue, een nieuw conflict met een schuimkraa­g?

 ?? FOTO GVA ?? De flesjes Maes Radler: licht bier met een citroensma­ak.
FOTO GVA De flesjes Maes Radler: licht bier met een citroensma­ak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium