Gazet van Antwerpen Stad en Rand

App helpt handje tegen pollen

- IVTH Download de app gratis via www.pollen-info.be/nl (iOS en Android)

Mensen met hooikoorts kunnen voortaan vijf dagen van tevoren te weten komen of er pollen in de lucht zullen hangen dankzij een smartphone­applicatie.

“De app voorspelt de pollenconc­entratie in de lucht tot vijf dagen ver”, zegt Jan Declerck van het BelgischeM­SD,datdeappon­twikkelde. “Er is medicatie tegen allergie, maar als er geen pollen in de lucht hangen, stoppenmen­sendaarmee.Pasalsde symptomenv­anallergie­weeropduik­en, neemt iedereen weer zijn medicijn in. Maar het duurt een paar dagen voor dat zijn werk doet. Dankzij de app kunnen ze van tevoren zien wanneer de pollen eraan komen.”

De app werkt op basis van een statistisc­h model dat de weerberich­ten koppelt aan historisch­e data en pollenkale­nders. Zo krijgt u via de app een soort waarschuwe­nd pollenweer­bericht binnen.

Vier kleuren

Er worden vier verschille­nde kleurcodes gebruikt. Groen,geel, oranje en rood, waarbij groen staat voor pollenvrij. “Er staan momenteel zeven plantentyp­es in de app: els, berk, eik, cipres, es, grassen en brandnetel. We bekijken nog hoe we dit kunnen uitbreiden.”

De app houdt ook rekening met de plaats waar u zich bevindt. “U kunt voorlopig kiezen tussen twintig verschille­nde steden in België en Luxemburg. Maar de app kan ook zelf de dichtstbij­zijnde stad selecteren. We hopen de plaatsen uit te breiden naar heel Europa. Want ook daarvan zijn gegevens beschikbaa­r. Wehopenvoo­raldatdeze­toepassing de ongemakken van hooikoorts­patiënten zal vermindere­n.”

 ?? FOTO GVA ?? De pollen-app gratis op uw smartphone.
FOTO GVA De pollen-app gratis op uw smartphone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium