Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stop ermee, ik ben níét ziek”

Politiemen­sen hebben het nog moeilijk met verwerking­king drama Fabeltjesl­and

-

Stop ermee, ik ben niet ziek”, onderbrak Kim De Gelder gisteravon­d zijn eigen advocaat, die wanhopig de ontoereken­ingsvatbaa­rheid wil bewijzen. “Ge kent mijn drijfveren, maar ge weet dat ik ze moeilijk kan uitleggen aan de burgerlijk­e partijen. Ge weet waarom ik het gedaan heb. Leg het uit”, smeekte hij.

Een bewogen einde van een al even aangrijpen­de dag die begon met de politiemen­sen die op 23 januari als eersten in Fabeltjesl­and waren gearriveer­d. “In het midden van de zaal lag een dode baby, in een enorme plas bloed. Maar ik mocht niet blijven stilstaan. Ik ben letterlijk over gewonde mensenmoet­enstappeno­mdiedader te zoeken”, beschreef politieman Danny Polfliet de chaos en het drama dat Fabeltjesl­and was. Na de doortocht van Kim De Gelder. “Ik wil mijn excuses aanbieden voor wat er zich heeft afgespeeld”, richtte diezelfde De Gelder zich gisteren tot de burgerlijk­e partijen. Niet voor wat hij heeft gedaan, voor wat er zich heeft ‘afgespeeld’.

“Ik heb 22 jaar dienst. Als je bij de politie gaat, mag je verwachten dat je ooit eens met een zwaar overlijden wordt geconfront­eerd. Maar dit? Daar mag je niet aan denken, we hebben allemaal kinderen”, getuigde Polfliet. “Het was totale chaos. Baby’s, peuters, volwassene­n, op de grond. Bijna allemaal heel zwaargewon­d.”

“Vandaag zijn er nog steeds collega’s die het er moeilijk mee hebben. Ik heb veel meegemaakt als politieman, zelfs de Bende van Nijvel. Maar dit zijn beelden die je nooit meer kwijtraakt”, getuigde politie-inspecteur Lucien Van de Winckel. Er is zelfs een politieman die zich burgerlijk­e partij heeft gesteld, omdat hij nu nog psychisch ziek is.

IJzige stilte

Hij was het die met Polfliet de crèche zelf binnenging, op zoek naar de dader. Want niemand wist of die nog rondzwierf in de gebouwen, gevaarlijk gewapend. “Buiten was het allemaalge­huil,geschreeuw­maarbinnen heerste een ijzige stilte. Het leek alsof je op een andere planeet liep. In de keuken zag ik een oudere dame, op haar knieën, vooroverge­bogen. Dood. In de speelzaal lag een baby in een plas bloed. Maar ik moest verder zoeken”, vertelde Polfliet.

Zelfs nu nog is hij aangedaan. “Ik heb twee jaar lang flashbacks gehad. Elke keer als ik vis rook of at, zag ik de filmvanFab­eltjesland­opnieuw.Ikkon het niet goed plaatsen. Tot ik ergens in de krant las dat het vrijdag visdag was. In de keuken van het kinderdagv­erblijf waren ze vis aan het maken in de ovens.”

De microgolfo­ven draaide zelfs nog toen de politie arriveerde. Met geprakte puree, vis en groentjes voor de peuters. Eten dat de kinderen nooit zouden krijgen. Het waren die beelden die gisterenmi­ddag ook door de assisenzaa­l gingen.

Foto’s van het bezoek van de federale gerechteli­jke politie in Fabeltjesl­and. Een peutertafe­l met kinderstoe­ltjes, met een grote oranje truck erop. Drie lege papstoelen zonder kindjes. De thermos die al klaarstond voor de koffiepauz­e. Babybedjes met spijlen, zonder dat er iemand in lag te slapen. De foto’s schetsten een vrolijk, modern Fabeltjesl­and. Een mooie kindercrèc­he. Maar er waren ook de ‘details’ die niet op de beelden thuishoord­en. Bloedspore­n, druppels, bebloede handafdruk­ken.

Matrozenba­by

“Meneer de voorzitter, ik wil even waarschuwe­n dat er in deze ruimte aangrijpen­de foto’s volgen”, zou onderzoeke­r Gunther Rombout waarschuwe­n. Maar de ouders van de meeste slachtoffe­rs bleven. Ze trotseerde­n het gruwelijks­te gezicht dat je als mama en papa ooit kunt zien: een schattige baby, in een matrozentr­uitje, de armen onschuldig uitgestrek­t. Middenin een plas bloed.

De Gelder zelf keek geen seconde op. Steeds meer is hij hier in zichzelf aan het wegzakken. Een paar keer stond hij op, stelde vreemde vragen en gaf nietszegge­nde antwoorden. Tot hij aan het einde van de zitting ook nog eens zijn eigen advocaat onderuitha­alde. Jaak Haentjens was nochtans volop aan het proberen om onderzoeks­rechter De Bruecker te tackelen. “U zegt dat hij veel wisselende motieven geeft: wel stemmen, geen stemmen, wraak, tegen zijn ouders... Bent u er ooit van uitgegaan dat er voor u geen normaal mens zat?”, wilde Haentjens van De Bruecker weten, maar het was zijn cliënt die antwoordde. “Ik ben niet ziek. Ik heb mijn drijfveren getoond in een brief, leg ze aub uit.”

Zijn advocaat liet de vraag wijselijk passeren. Waarop De Gelder dan maar aan de voorzitter vroeg of hij nog wel elke dag aanwezig moet zijn. “Dat is verplicht”, reageerde Defoort. En dus ging zijn blik richting jury: “Stel uw vragen maar aan mijn advocaat, dan gaat u alles van mij begrijpen.”

De burgerlijk­e partijen hielden zich opvallend sterk tijdens de emotionele marathonzi­tting. Vandaag wacht hen opnieuween­zwaredag.“Benieuwdof De Gelder zijn woord houdt en ons de waarheid vertelt”, zei een van de ouders bij het verlaten van het gerechtsge­bouw.

 ?? FOTO BELGA ?? Het was dankzij de alertheid van wijkagent Patrick De Mey dat Kim De Gelder kon worden opgepakt.
FOTO BELGA Het was dankzij de alertheid van wijkagent Patrick De Mey dat Kim De Gelder kon worden opgepakt.
 ??  ?? ILLUSTRATI­E: IGOR PREYS
ILLUSTRATI­E: IGOR PREYS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium