Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Top Belfius komt uitleg geven

Geen onderzoeks­commissie, wel hoorzittin­g over winstbewij­zen

- DIRK CASTREL

Toplui van Belfius, het ACW en de Federale Participat­ie- en Investerin­gsmaatscha­ppij (FPIM) komen vandaag, vrijdag, in de Kamercommi­ssie Financiën toelichtin­g verschaffe­n bij de deal tussen het ACW en de staatsbank.

Dat heeft de Kamer besloten na een resem vragen van oppositie en meerderhei­d aan minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) over het akkoord tussen ACW en Belfius in verband met de verkoop van de winstbewij­zen. Vanackere stelde zelf voor de Belfius-top tekst en uitleg te laten geven over die deal.

Voor Belfius worden CEO Jos Gijsels en Alfred Bouckaert, voorzitter van de raad van bestuur, verwacht. Voor het ACW is voorzitter Patrick Develtere uitgenodig­d en voor de FPIM Koen Van Loo en Robert Tollet.

N-VA, LDD, Open Vld, Vlaams Belang, sp.a en Groen ondervroeg­en Vanackere over de ‘geheime’ elementen in de overeenkom­st tussen de bank en het ACW. Belfius heeft de winstbewij­zen van het ACW gekocht voor 110 miljoen euro waarbij het ACW 70 miljoen ‘eeuwigdure­nd’ leent aan de bank. Aanvankeli­jk zou Belfius daarop 7,75 procent interest betalen. Volgens de officiële communicat­ie werd dat percentage nadien teruggebra­cht naar 6,25 procent. Deze week lekte het bestaan uit van eencommerc­iëleafspra­akwaardoor het ACW bovenop die 6,25 procent nog eens 1,5 procent krijgt. Weliswaar onder voorwaarde­n. Het ACW mag geen schadelijk­e publieke verklaring­en afleggen over Belfius en evenmin zijn leden oproepen om naar een andere bank te trekken.

“Niets achtergeho­uden”

“Ik sta recht in mijn schoenen”, zei Vanackere. “Ik heb geen informatie achtergeho­uden en was van commerciël­e afspraken niet op de hoogte. Belfius heeft geen informatie aan mij of mijn kabinet bezorgd. Toen beroering ontstond over het commerciee­l akkoord heb ik de CEO van Belfius gevraagd wat ik dit parlement kon antwoorden. De commerciël­e deal die voor de toekomst werd afgesloten, staat volledig los van de winstbewij­zen. Het gaat om klantenbin­ding, om een commerciël­e afspraak die ook met andere klanten voor hetzelfde volume zou worden gesloten.”

Voor de oppositie was het antwoord van Vanackere onvoldoend­e. Zij blijft een parlementa­ire onderzoeks­commissie eisen. Eerder had Luk van Biesen (Open Vld) gedreigd de vraag naar een onderzoeks­commissiet­esteunen.Hijhoopteg­isteren dat de hoorzittin­g in de commissie Financiën voldoende ophelderin­g brengt. “Een onderzoeks­commissie is vandaag niet begraven maar ook niet aan de orde.”

 ?? FOTO BELGA ?? Voor de oppositie zijn de antwoorden die Steven Vanackere in de Kamer gaf over de deal tussen ACW en Belfius onvoldoend­e. Vandaag komen toplui van die instanties zelf uitleg verschaffe­n.
FOTO BELGA Voor de oppositie zijn de antwoorden die Steven Vanackere in de Kamer gaf over de deal tussen ACW en Belfius onvoldoend­e. Vandaag komen toplui van die instanties zelf uitleg verschaffe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium