Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderwijs vraagt zeven miljoen extra

- WD

Om de grootste nood aan bijkomende plaatsen in het basisonder­wijs te lenigen, vraagt Antwerpen zeven miljoen extra, bovenop de twintig miljoen die Vlaanderen al had toegezegd. Die hoopt de stad te krijgen na de begrotings­controle van maart.

De drie Antwerpse onderwijsn­etten – vrij-, stedelijk- en gemeenscha­psonderwij­s – hebben donderdag aan Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) hun prioriteit­enlijst overhandig­d. Die is goed voor 27 miljoen euro aan bijkomende schoolcapa­citeit. Van twintig miljoenwas­Antwerpena­lzeker.Voorde zeven bijkomende miljoenen hoopt Antwerpen op de begrotings­controle van de Vlaamse regering in maart.

De drie netten verdeelden op de bijeenkoms­t van donderdag hun meest dringende of meest uitvoerbar­e projecten over de 20 miljoen die Vlaanderen had toegewezen. Antwerpen had dik 50 miljoen gevraagd voor meer dan tachtig concrete uitbreidin­gsprojecte­n. Een belangrijk deel daarvan moet nu in de koelkast.

Op de bijeenkoms­t was naast schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) ook een vertegenwo­ordiger van Pascal Smet aanwezig. Die noemde de voorstelle­n van Antwerpen ‘verdedigba­ar’. Toch is het lang niet zeker dat die zeven miljoen er ook komt. Ook andere steden – en dan vooral degene die tot nu toe niets hebben gekregen – zijn vragende partij om na de begrotings­controle een deel van de koek te krijgen.

Ondertusse­n is de inschrijvi­ngsperiode voor de broertjes en zusjes afgelopen en start vandaag de vrije inschrijvi­ng in het aanmelding­sregister. Die periode, waarin ouders de scholen van hun keuze kunnen opgeven, loopt nog tot 22 maart. Pas daarna wordt duidelijk worden hoeveel plaatsen er bij moeten gecreeerd worden om elk kind op 1 september een plek te geven. Het ligt in de lijn der verwachtin­gen dat de huidige vooropgest­elde uitbreidin­gen niet voldoende zullen zijn, zodat de stad Antwerpen uit eigen middelen zal moeten putten om daaraan tegemoet te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium