Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na de triomf, het oorlogje

Clubleider Decuyper wil tegen zin van trainer Dury technisch directeur aanstellen bij seizoensre­velatie

- EDDY SOETAERT

Dan smeer je de landskampi­oen al eens zijn eerste thuisneder­laag dit seizoen aan, dan sta je fraai tweede, en nog is het niet rustig bij Zulte Waregem. Francky Dury is allesbehal­ve opgezet met de uitspraak van bestuurder Patrick Decuyper dat hij tussen trainer en management – lees: boven de trainer – een technisch directeur zal aanstellen. Het verhinderd­e Dury al lange tijd om zijn contract te verlengen maar nu vindt de trainer het na de sterke prestatie van zijn team – lees: ‘zijn’ team – het moment om Decuyper van antwoord te dienen.

Het is vandaag exact twee jaar geleden datPatrick­Decuyperde­macht greep bij Zulte Waregem. Decuyper bracht met een partner het zonneen windenergi­ebedrijf Enfinity tot internatio­nale hoogte, drijvend op de successen die dit ‘gat in de markt’ toen kende. “Je mag mij gerust de Bart Verhaeghe van Zulte Waregem noemen”, aldus Decuyper toen, niet gespeend van enige hogere ambitie. “We willen over drie jaar een budget van 24 miljoen euro hebben en naast en zelfs voor Club Brugge geraken.” Het sportieve lukt al beter dan het financiële zo te zien, en het is de vraag wie voor die tweede plaats dan wel de pluimen op de hoed moet steken.

Nadat de club door het aantrekken van trainer Kalezic met in zijn spoor Peter Boeve en wat later (toen al) een technisch directeur - Hans Gillhaus - tegen Nieuwjaar 2012 sportief was weggezakt tot tegen de degradatie­lijn, bleek de noodingree­p van voorzitter Willy Naessens de juiste: hij haalde zijn vriend Francky Dury terug om de redding te realiseren.Dat was niet helemaal naar de zin van Decuyper die gezichtssc­hade leed en zijn Hollandse vrienden een voor een moest bedanken. Bovendien wist hij best dat de invloedrij­ke Dury niet de man was die hem meteen in al zijn wonderlijk­e gedachten zou volgen. Volgens Decuyper moet een trainer zich alleen concentrer­en op de korte termijn: de komende wedstrijd, de sfeer in de groep en de trainingen.

Dury wou trouwens lange tijd zijn contract niet tekenen omdat Decuy- per daarin aanhaalt dat een technisch directeur zal worden aangesteld. Hij deed het pas toen ook een clausule werd toegevoegd waarin de trainer voor een beperkt bedrag de club te allen tijde kan verlaten, lees: als het systeem met de TD hem de strot uitkomt. Dury zat onlangs ook gewoon in het publiek toen Decuyper zijn nieuwe tienjarig jeugdproje­ct rond Thomas Caers voorstelde, daar waar hij met Waregemse scholen zelf al akkoorden had afgesloten.

Vandaar deze merkwaardi­ge conversati­e gistermidd­ag na veel lovende Dury-woorden voor zijn team.

En nu krijg je er eenTD bovenop? Het bericht kwam er anders niet op een goed moment?

“Het was een verkeerd moment van communicat­ie, dat kun je wel zeggen, net op de dag dat je naar Anderlecht gaat.”

Voelt het aan als‘aan je poten zagen’?

“Neen ( snuift zoals hij vaker doet wanneer hij moeizaam probeert te zwijgen).”

Maar heb je wel eenTD nodig? Ben je er al jaren niet zelf een?

“Ik ben verantwoor­delijke voor de jeugdoplei­ding, voor de scouting, voor de medische staf, voor de transfers, en als ik de resultaten bekijk heb ik de indruk dat ik nog tijd heb om met de spelersgro­ep en met de komende wedstrijd bezig te zijn.”

Zou Decuyper niet beter tijd en energie steken in de contractve­rlenging van Bossut en Delaplace?

“Dat heb ik hem ook gezegd. Zo heb ik het ook letterlijk gezegd, ja.”

Ervaar je dat je minder invloed op het beleid kunt uitoefenen dan je zou wensen?

“Ja”. - En het dreigt nog erger te worden met eenTD boven je .

(haalt de schouders veelzeggen­d op). Insiders weten waar zo’n conflict toe leidt in Waregem. Vraag eens aan

monument Luc Millecamps of Zulte Waregem een technisch directeur nodig heeft. “Ik peize da niet”, antwoordt hij fijntjes. “En zeker niet met een trainer als Francky. Oeioei, ik vrees dat het niet zal klikken. Francky zal weer beperkt worden in zijn macht. Hij wil alles zelf doen en van Willy Naessens mag hij ook alles zelf doen, maar ‘dien andere’ is van het wereldje van de CEO’s en de directeurs hé. Nee, nee, dat zal niet lukken. Willy Naessens zal gauw weer moeten ingrijpen of er komen vodden van.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Francky Dury en Patrick Decuyper: andere visie.
FOTO PHOTO NEWS Francky Dury en Patrick Decuyper: andere visie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium