Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hou van racen in Vlaanderen”

Mark Cavendish op zoek naar extra competitie­ritme

- GUY VERMEIREN

Sneeuw stond het debuut van Mark Cavendish op Vlaamse wegen vorige week in de weg. Dat wordt de komende drie dagen meer dan goedgemaak­t, nu Omega Pharma – Quick.Step ’s werelds snelste spurter in extremis toevoegde aan het deelnemers­veld van de Driedaagse van West-Vlaanderen. De ex-wereldkamp­ioen heeft er alvast zin in. “Omdat ik hou van racen in Vlaanderen.”

Mark Cavendish was een van de talloze renners die afgelopen zondag de koffers moest pakken toen duidelijk werd dat Kuurne – Brussel – Kuurne pas volgend jaar gereden zal worden.

“Ontzettend jammer was dat. Maar in het belang van de veiligheid van de renners was er echt geen andere oplossing.”

De Brit verbleef de voorbije dagen in zijn thuisbasis op het eiland Man. Voor een paar doorgedrev­en trainingen en wat overleg met het management van de ploeg. Gezamenlij­k werd beslist dat extra competitie­kilometers nodig waren, in het vooruitzic­ht van de Tirreno – Adriatico en Milaan – Sanremo. Dus kwam de Driedaagse van West-Vlaanderen in beeld.

“Daar ben ik blij mee”, aldus de gewezen wereldkamp­ioen. “Want elke keer als ik in jullie land kom fietsen is het genieten geblazen. Hier klopt het hart van de wielerspor­t.”

Dus wordt het de komende drie dagen koppen lopen in de onmiddelli­jke buurt van de bus van Omega Pharma – Quick. Step. Geen punt voor Mark Cavendish.

“Ik sta telkens te kijken als ik merk hoe populair ik in Vlaanderen ben. Als ik hier op straat rondloop moet ik continu handtekeni­ngen uitdelen en klampen mensen meaanvoore­enpraatje.Hetheeftee­nhele tijd geduurd voor dat in Groot-Brittannië ook het geval was. Pas toen ik in de winter van 2011 werd uitgeroepe­n tot Sports Personalit­y of the Year (de Britse Sportman

van het Jaar, red.) begon dat enigszins te veranderen. (Lacht) Als ik me nu op Trafalgar Square in Londen vertoon, is de kans dik dat ze me herkennen, ja. Leuk is dat, want het betekent dat wielrennen niet langer een C-sport is in Groot-Brittannië.”

De successen van Cavendish, Wiggins en Froome in de Tour en de Olympische Spelen gaven de wielerspor­t een enorme boost over het Kanaal.

“Dat die twee evenemente­n zo kort op mekaar volgden hield onze sport wekenlang in de actualitei­t in Groot-Brittannië. De brede massa van Britse sportliefh­ebbers heeft nu eindelijk de noodzakeli­jke basiskenni­s om de waarde van een zege in een wielerweds­trijd correct in te schatten.

That is a big deal, dat betekent heel veel. Je ziet de laatste tijd veel meer mensen fietsen in mijn land. Maar of dat ook een weerslag heeft op het aantal jonge renners dat een

“Elke keer als ik in jullie land kom fietsen is het genieten geblazen. Hier klopt het hart van de wielerspor­t.” Mark Cavendish

licentie aanvraagt of op het aantal nieuwe clubs, dat weet ik niet. Ik verblijf te veel in het buitenland om dat correct te kunnen inschatten. Ik kan alleen maar hopen van wel.”

Cavendish en Boonen hoorden voor het eerst samen te koersen in de Ronde van Qatar. De blessure aan de elleboog bij de Belgische kampioen stak een stokje voor dat voornemen.Hettweeder­endez-vous,in Kuurne, bleef ook steken bij goeie voornemens. Omdat Boonen voor Parijs – Nice opteert en Cavendish straks aan de slag gaat in de Tirreno – Adriatico wordt Milaan – Sanremo de eerste gelegenhei­d om de twee vedetten in één team aan de slag te zien. Cavendish: “( Grijnst) Je hoeft me dus niks te vragen over hoe de onderlinge samenwerki­ng tussen Tom en mij zal verlopen. We hebben mekaar immers nauwelijks gezien. Ach, we zijn beiden profrenner­s en de voorbije maanden bleek dat hetookopme­nselijk vlak goed klikt tussen ons. De Primavera ligt nog een eindje weg, er is nog tijd zat om de tactiek op poten te zetten.”

RITTENSCHE­MA: VRIJDAG 1 MAART: Middelkerk­e – Middelkerk­e (proloog over 7 km)

ZATERDAG2M­AART: Brugge – Harelbeke (175,4 km) ZONDAG2MAA­RT: Nieuwpoort – Ichtegem (181,8 km)

PLOEGEN MET VOORNAAMST­E DEELNEMERS: Omega Pharma – Quick.Step (Cavendish, Vermote, Steegmans, Vandewalle, Devenyns,Keisse,Terpstra,Rabon);RadioShack–Leopard(Devolder,Hermans);FdJ (Boucher,Geslin);Team Saxo –Tinkoff (Noval,Cantwell);Lotto – Belisol (Van DeWalle,Robert,Dehaes,Bulgac,Cordeel,Neyens,Van Der Sande,Vangenecht­en);Team Argos – Shimano (Gretch, Janse Van Rensburg);Ag2R–LaMondiale(Ravard,Bagdonas,Riblon);Vacansolei­l–DCM (Van Hummel, Feillu,Wauters); Katusha Team (Ignatiev, Porsev,Tsatevitch);Vini Fantini (Hulsmans, Giordani); Cofidis (Ghyselinck, Sijmens, Cammaerts, Petit); Team Europcar (Chaanel, Thurau); Topsport Vlaanderen–Baloise(Vandoussel­aere,Wallays,Jacobs,Lampaert, Neirynck, Salomein,Van Asbroeck,Van Hoecke); Crelan – Euphony (Vantomme, Planckaert, Barbe, Breyne, Claeys, Hovelijnck, Juodvalkis, Steels); Accent Jobs – Wanty (Napolitano, Cappelle, Drucker,Vogondy,Jans,Van Dijk,Vanlandsch­oot,Verraes);MTNQhubeka(Ciolek, Stauff);TeamNetApp–Endura(Kluge, Eichler, Wetterhall); Champion System (Traksel, Avery); Rusvelo (Klimov);Bretagne (Lequatre)

OP TELEVISIE: Sporza op één zendt zondag voorafgaan­d aan de rechtstree­kse verslaggev­ing van de proloog van Parijs – Nice een samenvatti­ng van de eerste twee ritten in de Driedaagse van West-Vlaanderen uit. De ontknoping van de slotrit is nadien live te volgen, met commentaar van Chris Picavet

 ??  ?? Mark Cavendish: “Ik sta telkens te kijken als ik merk hoe populair ik in Vlaanderen ben.”
Mark Cavendish: “Ik sta telkens te kijken als ik merk hoe populair ik in Vlaanderen ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium