Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topper of toch niet?

Port of Antwerp Giants wil tegen leider Oostende twijfels bannen

- MV

Port of Antwerp Giants ontvangt Oostende: in naam, affiche en extrasport­ieve lading een topper; in spelbeeld en klassement niet. Oostende bloeit, Antwerpen bloedt. 5 tegen 1, middenmote­r tegen leider, het doorstaat de toets met de Antwerpse ambities niet.

De rustige vastheid van Oostende anno 2013 contrastee­rt scherp met het traditione­le ongeduld aan zee, constateer­t ook coach en tv-commentato­r Steve Ibens. “Na drie nederlagen werd meestal de helft van de ploeg buitengeke­erd en als coach moest je al een mirakelman zijn om daar twee seizoenen te overleven. Nu kreeg Gjergja een verlengd contract, werd de kampioenen­kern vrijwel gehandhaaf­d en bleef de club ondanks een middelmati­g seizoenbeg­in en een zware blessurela­st rustig. Het bood de kans aan jonge Belgen als Salumu en De Thaey om zich te tonen. Oostende is de verdiende leider.”

Als Oostende al zijn geblesseer­den recupereer­t,kan het team nog groeien.

Steve Ibens: “Dat weet ik nog zo niet. Het is niet altijd een voordeel om met twaalf man de minuten te verdelen. Toen Antwerp Giants dezelfde diepte had, bleek dat ook een moeilijk verhaal.”

Port ofAntwerp Giants kon zijn vertrekker­s niet evenwaardi­g vervangen.

“De atletische Gregg Thondique moet niet veel onderdoen voor Darnell Wilson, maar op andere posities is dat veel minder het geval. LaMarcus Reed kon moeilijk om met zijn statuut als bankzitter. Hij moest op zijn positie concurrere­n met vier andere spelers. Als daar iemand als Roel Moors tussenzit, die nog altijd zo nuttig is, dan wordt het moeilijk. Ik begrijp ook niet dat ze Jason Love vijftien kilo hebben later vermageren. Nu bezit hij wel blokskes, maar is hij zijn power kwijt. Van de tien matchen die ik van hem al gezien heb, waren er maar twee goed. Bij Pepinster viel hij nochtans nauwelijks te stoppen. Aldus mist Giants opnieuw een speler die met de rug naar de basket kan opereren. Als het shot van Black of Hopkins niet valt, is het zoeken naar planB. En dat wordt niet altijd gevonden. Met slechts twee uitzeges haal je de top drie niet. Er zit ook te veel grillighei­d in hun prestaties. In de Lotto Arena pakken ze Charleroi aan, maar een week later falen ze tegen een mindere opponent.”

“Roll en Mejri waren spelers van Europees niveau. Vervang zo’n toppers maar...”

Steve Ibens “Als het shot van Black en Hopkins niet valt, is het soms zoeken naar plan-B. En dat wordt niet altijd gevonden. ”

Steve Ibens

Vervang ze maar,Roll en Mejri.

“Dat waren spelers van Europees niveau - Mejri met zijn 2m16, Roll met zijn fundamenta­ls - die nu in de Spaanse topcompeti­tie hun weg vinden. Om die vertrekker­s gelijkwaar­dig te vervangen, moet je over aanzienlij­ke budgetten beschikken.”

MaarAalsta­r lukt daar jaar na jaar in.

“De recruterin­g van coach Brad Dean en manager Frank Van Impe blijft inderdaad verbazingw­ekkend. Thompson en Raivio zijn toppers, Tofi brengt naast Young power inside, Dreesen wordt perfect ingepast… Aalstar vindt niet alleen goede spelers, maar coach Dean laat ze ook renderen. Het zou me niet verbazen dat Dreesen geselectee­rd wordt voor het EK. Zo’n schutter kan altijd nuttig zijn.”

De grootsteAn­twerpse bonus is de ontbolster­ing van Jean-Marc Mwema.

“Ik heb altijd geloofd in Jean-Marc, iemand die atletische capaciteit­en combineert met een goede kop. Dit is het seizoen van de definitiev­e doorbraak. Defensief was hij altijd al heel sterk, maar hij brengt ook in aanval steeds meer bij. Gun Belgische jongeren geduld en kansen, dan lukt het wel.“

* Port of Antwerp Giants recupereer­t Maxime De Zeeuw. Gregg Thondique (achillespe­es) blijft afwezig.

 ?? FOTOGMAX ?? Dennis Donkor wordt vastgezet door twee Oostendesp­elers.
FOTOGMAX Dennis Donkor wordt vastgezet door twee Oostendesp­elers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium