Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De nieuwighed­en

-

VEEL BELGISCHE TOPPERS

Het moet al jaren geleden zijn dat de Belgen zo sterk vertegenwo­ordigd waren in de koninginne­nklasse MX1. Met Ken De Dycker, Kevin Strijbos, Clement Desalle en nieuwkomer­s Joël Roelants en Jeremy Van Horebeek staan vijf toptienkan­didaten klaar. Het doet terugdenke­n aan de gouden jaren van Everts, Smets en Bervoets. Al moet gezegd dat een uitgesprok­en titelkandi­daat ontbreekt in de huidige generatie.

De grootste hoop rust nog steeds op de schouders van Clement Desalle, de 23-jarige Waal die in de laatste vier jaar nooit slechter deed dan een derde plaats in het kampioensc­hap. De tweevoudig­e vicewereld­kampioen kwam echter ook altijd dat tikkeltjet­ekort om zich als echte uitdager van Antonio Cairoli op te werpen. “Qatar zal anders zijn dan we gewoon zijn”, blikt de Suzukirijd­er vooruit naar de eerste GP. ”Maar ik wil mezelf nu nog niet te veel druk opleggen. We gaan immers het langste seizoen in jaren tegemoet. Ik ben er wel klaar voor en de motor staat op punt.”

Ook Ken De Dycker staat met frisse moedachter­hetstarthe­k.“Ondanksmij­n ziekte van de laatste weken kijk ik uit naar het nieuwe seizoen, want ik heb een goede winter achter de rug”, zegt Keeno. De Dycker scheerde vorig jaar hoge toppen toen hij werd binnengeha­ald bij KTM. De boomlange krachtpats­er groeide week na week als ploegmaat van Cairoli en eindigde drie keer op het podium. “Ik hoop opnieuw in elke GP bij de eerste vijf te eindigen”, zegt de Brabander. “Dan kom je al in de buurt van het podium hé. Ook wil ik nog eens een GP winnen, dat is intussen al twee jaar (van Teutschent­hal 2010,

red.) geleden.” Kevin Strijbos kwam in 2012 in het Britse KTM-team weer helemaal boven water drijven met uiteindeli­jk een zesde plaats in het WK als resultaat. Het leverde hem een transfer op naar Suzuki, de motor waarmee hij in 2006 en 2007 vicewereld­kampioen werd. “Ik heb mijn beste winter van de laatste tien jaar achter de rug en ben klaar voor Qatar”, zegt The

Kid ambitieus. “Ik mik op de top vijf en hoop me zoveel mogelijk op het podium te nestelen.”

En dan zijn er nog de twee nieuwkomer­s. Joël Roelants (23) ruilde zijn Kawasaki voor een Yamaha 450 en werd ploegmaatv­andeFransm­anStevenFr­ossard. De Grobbendon­kenaar liep vorig seizoen een zware heupblessu­re op en kon daardoor pas in december met motortrain­ing starten. “Te laat”, beseft Roelants. “Ik heb er wel alles aan gedaan om me zo goed mogelijk voor te bereiden op Qatar, maar ik verwacht pas tegen Valkenswaa­rd (op 1 april, red.) 100 procent te zijn.”

Hetzelfde verhaal bij Limburger Jeremy Van Horebeek (23). Een gebroken linkerwijs­vinger ontregelde zijn voorbereid­ing. “Weinigen weten af van die blessure”, zegt de ploegmaat van Gautier Paulin op de Kawasaki 450. “Ik probeer de schade te beperken in Qatar en Thailand om in Valkenswaa­rd (op 1 april,

red.) top te zijn.”

MX1 EN MX2 SAMEN

Nieuw in de vier overzeese GP’s -Qatar, Thailand, Brazilië en Mexico- is de introducti­e van een Superfinal­e, waarin deMX1enMX2­huntweeder­eekssamen rijden. Een oplossing om het starthek toch gevuld te krijgen in de voor kleine teams gigantisch dure overzeese GP’s? Of een uitgelezen kans voor de jonge MX2-rijders om ervaring op te doen tegen de MX1-toppers? De meningen zijn verdeeld. Tienvoudig wereldkamp­ioen Stefan Everts is alvast geen voorstande­r. “Ik ben opgelucht dat Youthstrea­m het systeem eerst test in de overzeese GP’s”, zegt hij. “Al vind ik dat het de beslissing te snel nam. We moeten de jeugd beschermen en dat gebeurt niet op deze manier. De plaatsen in de fabriekste­ams zijn heel beperkt. Als de kleinere MX2-teams voor hoogstens een vijftiende plaats kunnen meestrijde­n, vrees ik dat zij zullen afhaken.”

AVONDRACE OP ZATERDAG

Het circuit in Losai, een kuststad op 50 kilometer van de Qatarese hoofdstad Doha, is een gevestigde waarde in de MotoGP. Sinds 2008 rijden de snelheidsm­otoren er ’s nachts hun Grote Prijs, wat nu gekopieerd wordt door de crossmotor­en. Met de laatste manche, die pas start om 23.00u lokale tijd, komen de piloten in een totaal ander wedstrijdr­itme terecht. “Ik weet niet goed wat te verwachten”, zegtVanHor­ebeek.“Gaandescha­duwen het rijden moeilijker maken of niet? Ook voor ons een groot vraagteken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium