Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen leren van elkaar

Europese delegatie bezoekt stedelijke kleutersch­ool De Bijtjes

- WIMDAENINC­K

Een delegatie uit vier Europese landen bezocht donderdag de stedelijke kleutersch­ool De Bijtjes. Via een uniek Comeniuspr­oject leren de scholen van elkaar hoe ze omgaan met diversitei­t en gebruiken daarvoor een gemeenscha­ppelijke taal: de nieuwe technologi­eën.

Twintig leraars en personeels­leden van kleuter- en basisschol­en uit Zweden, Duitsland, Engeland en Ierland zijn deze week te gast bij stedelijke kleutersch­ool De Bijtjes in de Offerandes­traat. Hun bezoek maakt deel uit van een Comeniuspr­oject waarbijEur­opeseschol­eninformat­ie uitwissele­n en van elkaar leren hoe ze omgaan met de almaar diverser wordende samenlevin­g.

De delegatiel­eden werden donderdag vergast op optredens door de kleuters van De Bijtjes, die voor elk land een apart dansje hadden ingestudee­rd en zich konden uitleven op djembe tijdens een ‘reis rond de wereld in tachtig instrument­en’.

“We wisselen verhalen en sprookjes uit via een verteltas waarin onder meer handpoppen en een gezelschap­sspel zitten”, zegt directrice Kathy Mertens. “Voor ons is dat het verhaal van Nello en Patrache. Een tweede luik van het project is het ge- bruiken van ICT-middelen. Wij gebruiken een smartboard en de kindjes werken met Paint en Notebook.”

Verbindend­e factor

Ook de ouders worden bij het project betrokken. “Dat is de essentie”, zegt Marie Tuohy. Deze Ierse werkt in de katholieke school Saint-Vincents in een van de voorsteden van Londen en bedacht het project. “Het heet once upon a time in technology

(er was eens... technologi­e, red.) en het brengt alle personeels­leden van de school, de ouders en de kinderen samen. Overal in Europa groeit het aantal kinderen die de taal van hun nieuwe thuisland moeten leren. De nieuwe technologi­eën, waar zij veel makkelijke­r mee omspringen dan wij, zijn een verbindend­e factor.”

In De Bijtjes zitten kleuters met 45 verschille­nde nationalit­eiten. “Vroeger hadden we enkel Marokkaans­e kindjes”, zegt coördinere­nd directeur Rudy Van Oostveldt. “De huidige diversitei­t maakt het makkelijke­r om te communicer­en. Nederlands is hun Esperanto.”

De Comeniusde­legatie bezocht ook het MAS en nam deel aan een stadswande­ling. “Culturele verrijking van de deelnemers maakt deel uit van het project”, aldus nog Marie Tuohy.

 ?? FOTO JORIS HANOT ?? Kinderen uit het laatste kleuterkla­sje amuseren zich met een Ierse volksdans.
FOTO JORIS HANOT Kinderen uit het laatste kleuterkla­sje amuseren zich met een Ierse volksdans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium