Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reserve-vangrails blijven ongebruikt

- SARE

Op de E34 richting Brugge is donderdago­chtend in Linkeroeve­r een auto door de vangrail gereden. De wagen ging van de baan op een plek waar de vangrails nog beschadigd waren door een eerder ongeval. De bestuurder bleef ongedeerd.

Het is niet de eerste keer dat bij een ongeval een wagen door de vangrail gaat net op een plaats waar die nog niet hersteld is na eerdere ongevallen. In 2010 verloor een bestuurder zijn voet bij een soortgelij­k ongeval. Een niet herstelde vangrail boorde zich als een mes door de wagen van de man en sneed diens voet af. Takeldiens­ten stelden toen voor om na een ongeval zelf de herstellin­gen aan de vangrail uit te voeren. Minister van Mobiliteit Hilde Crevits kaatste dat voorstel evenwel af door te stellen dat vangrails ook zonder de hulp van takeldiens­ten snel hersteld kunnen worden. Dat blijkt niet het geval, zo bevestigt ook Peter Bruyninckx, van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Het vervangen van kapotte vangrails is niet iets dat van de ene dag op de andere in orde is. We zijn gebonden aan Europese richtlijne­n inzake certificat­ie. Het is dus niet zo dat wij zomaar een nieuwe vangrail uitonsmaga­zijnkunnen­halenendie onmiddelli­jk kunnen plaatsen.”

Ongeveer twee jaar geleden kocht het Agentschap Wegen en Verkeer metalen kasten aan die als tijdelijke vangrail kunnen dienen, maar die worden in de praktijk blijkbaar niet gebruikt. “Die kasten zijn inderdaad aangekocht, maar worden niet courant gebruikt”, zegt Bruyninckx.

Op de vraag waarom deze dan aangekocht werden, kunnen ze bij het AWV geen antwoord geven. “We zijn volop bezig met alle problemen op onze snelwegen in kaart te brengen. Met die informatie willen we gerichtere acties ondernemen. Tegen 2015 zou het wegennet een volledige opfrisbeur­t moeten krijgen, waarbij ook aandacht zal uitgaan naar de vangrails.”

Het AWV wijst erop dat voor motorrijde­rs de afgelopen jaren al op verscheide­ne locaties vangplanke­n werden aangebrach­t. Die moeten ervoor zorgen dat motorrijde­rs niet onder de vangrail kunnen doorglijde­n. Over het ongeval van donderdag en de toestand van de vangrails op die locatie wilde het AWV geen commentaar geven.

 ?? FOTO BFM ?? Deze auto ging door de vangrail en belandde gevaarlijk dicht bij het spoor.
FOTO BFM Deze auto ging door de vangrail en belandde gevaarlijk dicht bij het spoor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium