Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor het eerst brilbeertj­e geboren

Kleintje verbergt zich in hoge berg stro

- BIEKE LATHOUWERS

De verzorgers van de roofdieren in de Antwerpse Zoo zijn bijzonder blij met de geboorte van het allereerst­e brilbeertj­e ooit in het park. Na vele mislukte pogingen met de vorige berin heeft mannetje Gladstone bij dezen bewezen wat hij in zijn mars heeft.

“We zien het wel niet meer, maar we horen het jong dagelijks schreeuwen om aandacht van zijn moeder. Dus alles gaat goed”, vertelt verzorger Bart Brebels trots. “Mama Zamora heeft extra stro aangesleep­t. De eerste dagen zagen we het kopje van het kleintje boven het nest uitpiepen, maar intussen ligt er zo’n hoge berg stro, dat we door ons spiekschui­fje niets meer zien.”

Het jong is op 4 februari geboren, maar zal nog wel een tijdje binnen blijven. Zo’n babybeertj­e weegt ongeveer 300 gram, is blind en totaal hulpeloos. Het duurt twee maanden vooraleer het begint te kruipen. Daarnamoet­hetnoglere­nklimmen. Ook dat kan binnen, want de verzorgers hebben een soort speelplaat­s gemaakt met takken en touwen. Een dik strobed breekt zijn val bij foutgelope­n klimpoging­en.

Voor Zamora (14) is het haar eerste jong, maar ze toont zich meteen een erg beschermen­de mama. “Ze is niet agressief tegen ons, maar maakt wel duidelijk dat ze rust en stilte wil.”

De berenmama staat blijkbaar op haar privacy. “We hebben in twee van haar vier kooien nestcamera’s gehangen, maar ze heeft een eigen nest gemaakt in een andere kooi. Eentje zonder camera’s. Het heeft ook een week geduurd eer we het kleintje effectief gezien hebben”, zegt de verzorger. “Horen deden we het natuurlijk wel. Al moet ik toegeven dat ik bij de eerste piepjes wel twijfelde. Ik heb er meteen enkele collega’s bijgeroepe­n voor een tweede opinie.”

De verzorgers hoopten wel op een zwangere beer, maar zeker waren ze niet. “Pas een week voor de bevalling raakten we overtuigd. Zamora at minder en was in korte tijd veel verzwaard. Toen wisten we het.”

Slecht zaad

Goed nieuws dus. Na jaren hopen en tevergeefs wachten is er nu eindelijk toch een kleintje. Vorig vrouwtje Inca raakte maar niet zwanger, zelfs niet na kunstmatig­e inseminati­e. Daardoor werd gedacht dat Gladstone (23) slecht zaad had, maar dat zet hij dus bij deze recht. Zamora is pas sinds juli in Antwerpen en raakte meteen zwanger.

 ?? FOTOREUTER­S, ZOO ?? Links: een voorbeeld van een brilbeer met haar jong. Rechts: het bewuste beertje tussen het stro. “Intussen ligt er zo’n hoge berg dat we het beertje niet meer zien”, zegt woordvoers­ter Ilse Segers.
FOTOREUTER­S, ZOO Links: een voorbeeld van een brilbeer met haar jong. Rechts: het bewuste beertje tussen het stro. “Intussen ligt er zo’n hoge berg dat we het beertje niet meer zien”, zegt woordvoers­ter Ilse Segers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium