Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tank vindt nieuwe stek

Oorlogsmon­ument verhuist naar plantsoen Jan Van Rijswijckl­aan

- WIMDAENINC­K

De Cromwell-tank krijgt na haar restaurati­e een nieuwe plaats aan de Jan Van Rijswijckl­aan. De vorige locatie was onveilig geworden door het verleggen van de trambeddin­g.

DeCromwell-tankheefte­ennieuwe stek. Het unieke pantservoe­rtuig, dat na WO II aan Antwerpen werd geschonken, zal verplaatst wordennaar­hetplantso­enindeJan Van Rijswijckl­aan, tussen de AXAbuildin­g van architect Leon Stijnen en de expohal.

De huidige locatie aan het Generaal Robertspla­ntsoen, op de kruising van VII Olympiadep­lein met de Van Rijswijckl­aan, voldoet niet langer. De hertekenin­g van de trambeddin­g op twee meter van de sokkel maakt het gevaarlijk voor bezoekers. En voor de jaarlijkse herdenking­sceremonie­s met twee tribunes en een militair defilé is er geen plaats meer. Bovendien stond de tank er permanent in de schaduw, waardoor het roestproce­s werd versneld.

De tank verwijst als oorlogsmon­ument naar de geallieerd­e troepen die onder leiding van de Britse generaal Roberts Antwerpen bevrijdden van de Duitse bezetter. Ze werd ter gelegenhei­d van de 35ste herdenking van het einde van WO II geplaatst aan de Bevrijding­stunnel. De laatste jaren was de toestand van de tank erg verslechte­rd. Om geen onherstelb­are schade op te lopen, werd ze voor restaurati­e overgedrag­en aan Defensie. Die werken kunnen pas beginnen in 2014.

Gedenkplaa­t

Het zal dus nog even duren voor de Cromwell tank weer in het stadsbeeld opduikt. Ondertusse­n wordt er een nieuwe sokkel gebouwd (kostprijs: 25.797 euro) en wordt de oude afgebroken (8000 euro).

De bronzen gedenkplaa­t die op 9 september 1979 werd aangebrach­t wordt geschonken aan de vzw Antwerp Cromwell tank Memorial Comité.

 ?? FOTO ARLETTE STUBBE ?? De locatie aan het Generaal Robertspla­ntsoen voldoet niet langer voor de tank. De hertekenin­g van de trambeddin­g op twee meter van de sokkel maakt het gevaarlijk voor bezoekers.
FOTO ARLETTE STUBBE De locatie aan het Generaal Robertspla­ntsoen voldoet niet langer voor de tank. De hertekenin­g van de trambeddin­g op twee meter van de sokkel maakt het gevaarlijk voor bezoekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium