Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouders palmen turnzaal in

Onzekerhei­d over keuze school maakt Olve gegeerd

- JANVANDEPO­EL

Nog voor basisschoo­l Olve Familia vandaag vanaf 8u de inschrijvi­ngen voor volgend schooljaar begint, zijn alle 38 beschikbar­e plaatsen al bezet. Enkele ouders hadden er twee nachtjes kamperen voor

Al op twee voorgaande infovergad­eringen vertelde directrice­IlseDemarb­aixaangeïn­teresseerd­eoudersdat­zeermogeli­jk een nachtje kamperen voor over moesten hebben om hun kind op een van de twee vestiginge­n van de school te krijgen.

Sinds 2011 wordt de school geconfront­eerd met dit fenomeen, onder meer omdat ouders uit de Antwerpse districten Wilrijk en Berchem door het plaatsgebr­ek in Antwerpse scholenzek­erwillenzi­jnvaneen bank voor hun kind in Edegem. Woensdagav­onddokenin­deIngenieu­r Haesaertsl­aan weer de eerste ouders op die er tijdig bij wilden zijn. De school stelde de turnzaal voor hen open.

“Weer zijn daar heel wat mensen uit Antwerpen bij. Door het Antwerpse inschrijvi­ngssysteem zijn ze niet zeker of hun kind naar de school van hun keuze zal kunnen gaan. Daarom schrijven ze hun kind ook hier in. Bovendien doet de mond-tot-mondreclam­e dui- delijk haar werk. Ouders van leerlingen die over ons project tesprekenz­ijn,vertellend­ataan familie of vrienden. Die willen hun kind dan ook hier inschrijve­n.Vandehonde­rdbeschikb­are plaatsen zijn er vooraf al 62 ingevuld door ouders die voor- rang genoten, omdat er al oudere broertjes of zusjes zijn die opdekleute­rschoolofd­elagere schoolzitt­en”,zegtDemarb­aix.

Samen oppikken

Als een van de eersten trok Berchemnaa­r Lieven, die zijn achternaam liever voor zichzelf houdt, woensdagav­ond al de wacht op. “Deze school is uitpraktis­cheoverweg­ingende beste keuze voor ons zoontje. Zijn neefjes en nichtjes zitten hieralopsc­hoolenwone­ninde straat. Mijn ouders en schoonoude­rskunnenal­lekinderen­na schooltijd gemakkelij­k samen oppikken. Bovendien staat de school goed aangeschre­ven. Toenmijnsc­hoonbroerw­oensdagavo­ndzagdatbl­ijkbaaroud­ers bij de poort stonden, belde hij me meteen. Als ouder wil je voor je kind het beste. Een nachtje kamperen heb je er zeker voor over. Ik ben zelfstandi­ge,duskonikdi­tnogwel inplannen.”

Toen Wim Jansen en An Matheeusse­n om 14u arriveerde­n, konden ze hun zoontje Bent als 37ste bijschrijv­en op de lijst die de ouders onder elkaarhebb­enopgestel­d.“Omdatikvan­ochtendhad­gehoord dat er her en der werd gekampeerd, hebben we meteen een halve dag vrij genomen. Jammer dat dit zo moet verlopen. Tenslotte wonen we vlak in de buurt.” Volgens Demarbaix leert de ervaring dat de wachtlijst­zichzelfop­lostalsAnt­werpseoude­rshunkindt­ochnaarde school van hun keuze kunnen sturen.

 ?? FOTO’S DIRK KERSTENS ?? Wachtende ouders maken in de turnzaal van Olve van de nood een deugd en houden een gemoedelij­ke babbel onder elkaar.
FOTO’S DIRK KERSTENS Wachtende ouders maken in de turnzaal van Olve van de nood een deugd en houden een gemoedelij­ke babbel onder elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium