Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De bleekweide’ is strafbaar

- JAN AELBERTS

De polemiek rond De Bleekweide duurt voort. Dit keer veroordeel­t de Federatie van Diensten voor Geestelijk­e Gezondheid­zorg (FDGG) het Eén-programma scherp. Jongeren geven zich aan Annemie Struyf bloot, maar de therapeute­n schenden daarmee het beroepsgeh­eim.

Volgens de Federatie van Diensten voor Geestelijk­e Gezondheid­szorg kan een patiënt nooit zijn eigen therapeut ontslaan uit het beroepsgeh­eim. Zelfs met uitdrukkel­ijke toestemmin­g van de betrokken jongeren en hun ouders, blijft dit juridisch aspect overeind.

De Bleekweide zondigt, zo zegt de FDGG in een persberich­t, tegen deze regel. “Het is en blijft tot nader order onbetwistb­aar een flagrante schending van het beroepsgeh­eim en dus een strafbaar feit”, klinkt het bij de federatie. “Elke zorgverstr­ekker weet dit.”

Plicht van vergetelhe­id

Verder wijst de FDGG op ‘de plicht van vergetelhe­id in het openbaar’. Het verleden van jongeren mag hen met andere woorden niet een leven lang achtervolg­en. Toch geeft de federatie aan dat het wel degelijk van belang is dat er meer openheid over begeleidin­g en therapie is. “Maar”, zo klinkt het, “dit ontslaat ons niet van de plicht om het op een deontologi­sch verantwoor­de manier te doen.”

De VRT laat weten dat de jongeren en kinderen de opnames altijd stil konden leggen, en dat er zowel voor, tijdens als na de televisieo­pnames voor begeleidin­g gezorgd wordt.

Ook de FDGG zegt niet te twijfelen aan de goede bedoelinge­n van de VRT, en lijkt zijn pijlen dan ook vooral te richten op de therapeute­n van praktijk De Bleekweide. Daar was helaas niemand bereikbaar voor commentaar.

Het is in ieder geval wel duidelijk dat het debat rond De Bleekweide nog niet voorbij is. Ook de Belgische Federatie van Psychologe­n hekelde eerder het programma al.

 ?? FOTO STEFAAN VAN HUL ?? De Federatie van Diensten voor Geestelijk­e Gezondheid­szorg richt haar pijlen op de therapeute­n van De Bleekweide en Lut Celie.
FOTO STEFAAN VAN HUL De Federatie van Diensten voor Geestelijk­e Gezondheid­szorg richt haar pijlen op de therapeute­n van De Bleekweide en Lut Celie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium