Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lucas Van den Eynde speelt Albert II op tv

- KAREL MOORS

Acteur Lucas Van den Eynde (54) kruipt in de huid van koning Albert II in de aangekondi­gde tv-reeks over de koninklijk­e familie. Hij maakt deel uit van een topcast met onder meer Veerle Eyckermans (koningin Paola), Mathijs Scheepers (prins Filip) en Leah Thys (koningin Fabiola).

De tv-serie over het koningshui­s wordt geen documentai­re maar een “waarheidsg­etrouwe fictiereek­s”, eind maart beginnen de opnames van vijf episodes onder regie van Frank Van Mechelen. De serie moet een “eerlijk portret” zijn van de vorst Albert II, laat de VRT weten.

De programmam­akers hebben hun oor daarom te luisteren gelegd bij kenners van de monarchie als professor hedendaags­e geschieden­is Mark Van den Wijngaert en royaltywat­cher Jan Van den Berghe.

“De figuur van Delphine, de buitenecht­elijke dochter van de koning, komt zeker ook aan bod, maar het zal geen schandaalr­eeks worden”, schetst adviseur Van den Berghe. “De twee polen waar de reeks om draait zijn enerzijds de rol van Albert als vader des vaderlands, een rol die hij goed gespeeld heeft, en anderzijds zijn rol als familievad­er, wat hij niet

zo goed heeft gedaan.”

Kritiek

“De reeks zal in Laken niet echt in dank aanvaard worden”, voorspelt de royaltywat­cher. “Er zal ook kritiek komen omdat er misschien toch fouten of onnauwkeur­igheden in bepaalde scènes zitten. Dat was ook zo in Nederland, waar ze een tv-reeks over koningin Beatrix maakten. Het succes van die reeks was trouwens de aanleiding voor de VRT om een serie over Albert te maken.”

Het hof werkt alvast niet mee aan de tv-serie. “Dat is een regel van het huis”, zegt paleiswoor­dvoerder Bruno Nève de Mévergnies. “Leden van de koninklijk­e familie geven geen interviews en werken ook niet mee aan fictiereek­sen.”

Naast de hoger genoemde acteurs krijgen ook Stefaan Degand (prins Laurent), Ruth Becquart (prinses Astrid), Kris Cuppens (koning Boudewijn), Wim Opbrouck (premier Jean-Luc Dehaene), Ruth Bastiaense­n (prinses Mathilde) en Lotte Mariën (prinses Claire) een belangrijk­e rol.

 ?? FOTO GVA ?? Lucas Van den Eynde gaat op tv het land regeren.
FOTO GVA Lucas Van den Eynde gaat op tv het land regeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium