Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeentenm­oeten drastisch besparen

- CHRISTOF WILLOCX

Tussen 2013 en 2018 moeten de lokale besturen honderden miljoenen euro meer uitgeven dan in de voorbije zes jaar. En dat terwijl de opbrengste­n teruglopen. Besparinge­n dringen zich op.

Volgens een studie van de bank Belfius krijgen alle Belgische gemeenten de komende jaren af te rekenen met grote besparinge­n. Dat heeft onder meer te maken maken met de stijgende pensioenko­sten. “Mensenleve­nlanger.Daarommoet­endegemeen­tenlangerp­ensioenen uitbetalen”, redeneert de bank.

Volgens Jan Leroy, directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), betekent dat een meeruitgav­e van 120 à 150 miljoen euro in 2016 ten opzichte van 2011. “De gemeenten, OCMW’s en politiezon­es moeten dat geld uit hun eigen zak betalen. In 2011 betaalden ze daarvoor een heffing van 24 procent op de lonen van de ambtenaren die toen vastbenoem­d waren. In 2016 is dat een heffing van 34 procent. Dat zijn extra kosten, maar er staan geen extra middelen tegenover”, zegt Leroy.

Integendee­l. Door de economisch­e crisis consumeren mensen minder. “En de Vlaamse overheid geeft ons ook minder subsidies. Vroeger kreeg een OCMW voor het bouwen van een rusthuis een subsidie van 60 procent. Nu is dat twintig jaar lang 3 procent. Samen is dat ook 60 procent, maar de OCMW’s moeten in het begin van de investerin­g wel meer geld lenen bij de bank. En door de strengere Europese normen zijn banken niet meer geneigd om langlopend­e leningen toe te staan, tenzij tegen een hoge rente”, legt Jan Leroy uit.

“Niet realistisc­h”

Ook de brandweerk­osten baren hem zorgen. “De federale overheid wil de brandweer hervormen. Er moeten betere kazernes komen, meerberoep­sbrandweer­mannenen snellere interventi­es. 90 procent van de kosten moeten door de gemeenten worden betaald. De federale overheid betaalt slechts 10 procent. Dat is niet realistisc­h”, zegt Leroy.

Leeflonen

De Antwerpse schepen van Financiën Koen Kennis treedt Leroy bij. “OCMW’s moeten hulpbehoev­en- den een leefloon geven. Pas enkele maanden later betaalt de federale overheid dat geld terug. Ook de pensioenla­sten wegen in Antwerpen de komendejar­enzwaardoo­r.Wemoeten nog een concreet financieel plan opmaken voor de komende vijf jaar, maar het is duidelijk dat we door die extra kosten in onze investerin­gen moeten snoeien”, zegt Kennis.

Fusies

Jan Leroy verwacht dat verschille­nde gemeenten daarom in de komende tien jaar fusieplann­en zullen maken. “Fusies zijn niet zaligmaken­d. Soms zijn grote besturen mindereffi­ciëntdankl­einebestur­en. Maar voor sommige gemeenten is een fusie noodzakeli­jk om deze financiële moeilijkhe­den te overwinnen”, zegt Leroy.

Peter Van Hoeymissen, burgemeest­er van het 8000 inwoners tellende Sint-Amands, beseft dat. “Een fusie is nog niet voor deze legislatuu­r, maar op langere termijn is het niet anders mogelijk. We proberen nu al zoveel mogelijk kosten te delen, bijvoorbee­ld via een gezamenlij­k politiekan­toor”, zegt Van Hoeymissen.

 ?? FOTO BELGA ?? De gemeenten moeten 90 procent betalen van de kosten voor de nieuwe brandweers­tructuur.
FOTO BELGA De gemeenten moeten 90 procent betalen van de kosten voor de nieuwe brandweers­tructuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium