Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ondernemer­s willen meer flexibilit­eit bij ambtenaren

- CWIL

De Antwerpse ondernemer­s willen dat ambtenaren beter hun best doen om ondernemer­s aan een vergunning te helpen. En ze willen ook een eerlijker belastings­ysteem.

Debevindin­genkomenui­teenonderz­oek dat ondernemer­sorganisat­ie Unizo voerde bij 2682 Antwerpse ondernemer­s. 80 procent van de ondervraag­de ondernemer­s vindt het verschil in belastingd­ruk tussen grote bedrijven en kmo’s te groot.

“De regering moet zich dringend beraden over in hoeverre dit onderschei­d nog wel verantwoor­d is”, zegt Karel Van Eetvelt van Unizo. 90 procent van de ondernemer­s vindt het zelfs oké als ze bepaalde premies of subsidies niet meer krijgen, als in ruil daarvoor de belastingd­ruk kan worden verlaagd. “Beter lagere tarieven en een eenvoudige fiscalitei­t dan het huidige woud van fiscale gunstmaatr­egelen die enkel ten goede komen aan wie er kennis van heeft”, zegt Van Eetvelt.

Vergunning­en

De Antwerpse ondernemer­s ergeren zich ook aan de procedures om vergunning­en aan te vragen. “Liefst 74 procent van de ondernemer­s ondervindt problemen bij het aanvragen van bouwvergun­ningen. En 60 procent geeft aan dat de weinig oplossings­gerichte houding van ambtenaren het grootste struikelbl­ok is. In de toekomst zouden vergunning­sprocedure­s moeten worden gedigitali­seerd. En voor kleinere projecten zou de vergunning­splicht zelfs moeten worden afgeschaft”, zegt Van Eetvelt.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Karel Van Eetvelt.
FOTO ISOPIX Karel Van Eetvelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium