Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hernan Losada: “Het stemt me triest dat ik niet meer kan brengen”

Hernan Losada voelt dat druk nu ‘even groot’ is als bij Anderlecht

- STEVEN TUYLS

Bijna een week na het debacle tegen Lierse heeft Beerschot zijn wonden gelikt. Op het Kiel groeit weer iets dat ‘hoop’ genoemd kan worden. Gisteren doorbrak kapitein Hernan Losada zelfs zijn wekenlang stilzwijge­n om de hele club op te roepen nog in de behoudskan­sen te geloven. “Als we zes op zes halen, blijft Beerschot erin”, stelt de bekritisee­rde Argentijn.

Hernan,is de klap van Lierse verwerkt?

“Het zijn moeilijke dagen geweest. Gelukkig is er dit weekend geen voetbal, zodat we meer tijd hebben om de pagina om te draaien. Ik heb de afgelopen dagen veel gesproken. Als één speler zou laten blijken dat hij er niet meer in gelooft, dan zou ik het weten. En het is niet zo. We geloven erin, de hele kleedkamer. Beerschot heeft meer dan 5% kans, zoals Patrick Vanoppen beweerde.”

Je hebt het niet meer in eigen hand.

“Als we zes op zes pakken, blijven we erin. De beslissing mag niet op de volgende speeldag vallen. Als het aankomt op de slotmatch tegen Cercle, dan redden wehet.Wehebbenéé­nkeergefaa­ldtegen Lierse, dat gebeurt geen tweede keer.”

Jullie wachten al dertien duels op een zege. Kan je dan zomaar 6 op 6 pakken?

“We moeten er, hoe dan ook, in geloven. Anders kan ik even goed zeggen: ‘Ik heb kniepijn’ en binnen blijven. In voetbal verandert alles snel. Met alle respect voor het seizoen van Waasland-Beveren: het is Anderlecht of Zulte Waregem niet, hé.”

Misschien eens bellen naar Daniel Cruz?

“Haha, iedereen weet hoeveel Daniel van Beerschot houdt. Maar hij is geblesseer­d en zelfs als hij zou spelen: hij is een prof, hé. We moeten op niemands hulp rekenen, alleen op onszelf.”

De druk op Beerschot is enorm.

“Even groot als bij Anderlecht. Maar dat is al dertien matchen zo. Sommigen kunnendaar­meeomgaan,anderennie­t.”

KoenVan Langendonc­k.

“Dat bedoel ik niet. Ik vind het erg wat hem overkomt. Ik voelde me triest in de slotfase van de match, toen het publiek op hem begon te fluiten. Hij is niet de schuldige, we zijn allemaal samen schuldig. Je kan zeuren dat Stijnen er niet is, maar dat helpt niks. Van Langendonc­k en Deloose zullen het moeten doen, ik kan niet in doel gaan staan. Koen speelt zijn eerste matchen in eerste klasse, dan kan je hem toch niks verwijten? Meer dan 50% van onze groep speelt voor het eerst op het hoogste niveau. In deze situatie zouden we beter wat meer ervaring hebben. Maar het is nu zo. Misschien moet de trainer niet voor de elf beste spelers kiezen, maar voor de elf die het meest klaar zijn.”

Beerschot heeft nood aan een goalgetter.

“We hebben meer nodig dan dat. Ik zou graag Ibrahimovi­c op negen hebben, maar die is er niet.”

Men roept nu op Coulibaly enVeselino­vic. Als zij erbij geweest waren…

“( onderbreek­t) … als, als, als, daar koop je niks voor. Als Pacovski gebleven was, als Mac-Donald gebleven was, als Jacky Mathijssen en Jan Van Winckel gebleven waren… Met veronderst­ellingen ben je niks. Feit is, we moeten het doen met de spelers die er nu zijn.”

OverVanWin­ckel gesproken:isAdrie Koster schuldig aan jullie slechte fysieke conditie?

“Wat een slecht excuus! Als profs moe- ten we weten wat ons lichaam nodig heeft om te presteren. Als je vindt dat er niet genoeg getraind wordt, dan moet je na de training extra blijven oefenen. Ik ben in mijn carrière vaak in het park gaan lopen. Het is te makkelijk om de schuld op Koster te steken. De lijst met verantwoor­delijken voor deze situatie is lang.”

Oei.Vertel.

“Dit is niet het moment. Na het seizoen zal de clubleidin­g conclusies moeten trekken. Dat is niet mijn job. Ik voel me ook verantwoor­delijk.”

Je geraakt maar niet in je beste vorm.

“Dat weet ik, ik ben kritisch op mezelf. Het stemt me triest dat ik niet meer kan brengen. Maar ik kan het niet alleen. Iedereen noemt mij de ster van Beerschot, maar voetbal blijft een ploegsport. Als ik alles alleen wil beslissen, kom ik in een volgend leven terug als een snookerspe­ler of tennisser.”

We mogen toch meer van jou verwachten?

“Absoluut, ik ben de kapitein en zit hier allang. Ik kan die druk ook aan. Maar wat verwachten jullie? Dat ik elke week drie goals maak en Beerschot op mijn eentje erin houd? Zo werkt het niet.Ik ben niet in vorm. Maar niemand is dat bij ons.”

Coulibaly noemde jouw ego zelfs hét probleem van Beerschot.

“Dat heeft me gekwetst, want het is niet zo. Toen ik bij Anderlecht speelde, verweten jullie mij dat ik te braaf was. Dit jaar hoor ik dat mijn ego te groot zou zijn. Kom zeg… Dit is mijn zevende jaar in Europa, ik ben niet nieuw hier, hé. Ga vragen in Anderlecht of Heerenveen of iemand problemen met me had. Ik ben trots op de reputatie die ik hier opgebouwd heb. Daarom heb ik alle kritiek over dat ego van me afgezet. Het komt van mensen

“Misschien moet Mathijssen niet de beste elf opstellen, maar de elf die het meest klaar zijn voor deze situatie.” “Bij Anderlecht vonden jullie mij te braaf, nu zegt men dat mijn ego te groot is. Die kritiek heeft me gekwetst. Het komt van mensen die me niet kennen.” Hernan Losada

die me niet kennen.”

Beerschot in tweede klasse,stel je voor…

“Het is mijn ergste nachtmerri­e: ik zit al vier jaar in deze club, ben dol op Antwerpen, voel me hier thuis zoals in Argentinië en wilde hier mijn carrière afsluiten.”

Je blijft niet als Beerschot zakt?

“Daar heb ik nog niet over nagedacht, daar verspil ik mijn tijd niet aan. Ik weet alleen dat dit dubbel pijn doet bij mij.”

De fans kwamen deze week naar de training.

“Ja, maar met een positieve boodschap. Niet om te vechten of zo. Ik wil de supporters bedanken voor hun steun. Zaterdag zat het Kiel vol, dat was geledenvan­onsgoudens­eizoen2007-2008.”

Ze organisere­n zelfs een wandeling naar Scherpenhe­uvel.

“Mijn kop kaal scheren, een baard zolang als Boeddha laten groeien… ik doe alles als ik wist dat het Beerschot in eerste zou houden. Weet je, ik heb al lang niet meer gebeden. Misschien is het hoog tijd dat ik weer ga bidden.”

Sinds woensdag is ook de strijd bovenaan het klassement weer spannend.Kan Zulte Waregem je ex-clubAnderl­echt aftroeven?

“Alle respect voor Zulte Waregem, zij verdienen die tweede plaats. Maar eerlijk… Anderlecht en Zulte Waregem interesser­en me niks op dit moment. Ik zit de hele dag te rekenen hoeveel Beerschot nodig heeft om erin te blijven. Jammer genoeg doen wij al enkele jaren niet meer mee voor de top van het klassement, maar voor de flop.”

Als Beerschot zich redt,dan gaan jullie feesten als een kampioen?

“Neen. Ook als het goed afloopt, feest ik niet. Zo’n seizoen verdient geen viering.”

 ??  ??
 ?? FOTOGMAX ?? Hernan Losada: vertwijfel­ing
FOTOGMAX Hernan Losada: vertwijfel­ing

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium