Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DE MAGIE VAN MICHAEL

Cirque du Soleil en Michael Jackson in één voorstelli­ng: dat moet wel vonken geven. ‘The Immortal World Tour’ plaatst de grootste entertaine­r ooit dit weekend op een voetstuk in Antwerpen.

- GUYVANVLIE­T Michael Jackson Immortal World Tour, op 1 en 2 maart in Sportpalei­s Antwerpen. www.cirqueduso­leil.com/michaeljac­kson

Het mag dan een show van Cirque du Soleil zijn, de erfgenamen van Michael Jackson hebben het laken duidelijk naar zich toe getrokken voor deze Immortal World Tour. Het wereldverm­aarde en innoverend­e circus staat dit keer duidelijk ten dienste van de artiest. Het resultaat: een spectacula­ir kijkstuk op maat van de Michael-fans. De creatieve mix van muziek, dans, videobeeld­en en fantasie heeft één duidelijk doel: de verheerlij­king van Michael Jackson als artiest en als mens. Niet toevallig pende regisseur Jamie King de voorstelli­ng bij elkaar in Neverland, de vroegere thuishaven van Michael Jackson. “Neverland was de juiste plaats om deze voorstelli­ng te schrijven, want daar schreef Michael veel van zijn nummers”, motiveert de regisseur de keuze. “Ik kreeg de unieke kans om de erfenis van Michael, alles wat hij was en nog zal zijn, in deze productie te stop- pen.” Alles is allicht een iets te groot woord, want alle pijnlijke zaken worden discreet verzwegen, zodat Michael nog net niet zalig wordt verklaard.

CONCERT ZONDER STER

Een concert zonder de ster is een beetje als kijken naar een film zonder hoofdrolsp­eler. Jamie King is zich daar terdege van bewust. “Het is een grote uitdaging om een show te maken rond iemand, zonder dat die artiest er zelf bij is. Het decor wordt een nieuw begrip, want het moet die leemte invullen en Michael toch aanwezig laten zijn in de show. Zo verwerken we onder meer een groot verhalenbo­ek en Michaels vermaarde handschoen­en en schoenen in de show. Daarmee spelen we in op de herinnerin­gen van de fans en het houdt de aandacht van het publiek vast.”

HITPARADE

Jamie King is ervan overtuigd dat deze show is zoals Michael dat zou hebben gewild. En al is de artiest er niet, het publiek voelt zijn aanwezighe­id. “Michael is onze verteller, hij leidt ons door zijn teksten, zijn memorabele outfits, zijn befaamde danspassen en zijn poëzie. In deze voorstelli­ng hoort de wereld de stem van Michael als nooit tevoren. We coveren Michael niet gewoon, we geven een nieuwe dimensie aan zijn muziek. We wilden ook zo veel mogelijk hits in de show verwerken. We maken gebruik van mash-ups, remixes en nieuwe arrangemen­ten. Uiteraard respectere­n we de essentie van Michaels werk.” De show staat dicht bij Michael. Dat blijkt ook uit de samenstell­ing van de band. Sommigen speelden ooit zelf met Michael, anderen hadden in de geplande This is it- concerten gestaan, die door het overlijden van de zanger werden geschrapt. “Ze delen de liefde voor zijn werk. Dat zorgt ervoor dat de geest van Michael Jackson in deze show zit.”

ADEMBENEME­ND

Niet alleen voor het publiek is het een adembeneme­nde voorstelli­ng, ook voor de cast is het een bijzonder feest. Voor de jonge Brit Harvey Donnely is het elke avond weer naar adem happen. “Elke artiest is ongetwijfe­ld gefascinee­rd door de perfection­ist die Michael Jackson was. Toen deze show werd aangekondi­gd, stuurde ik meteen een video in. Eigenlijk ben ik een trampoline­artiest, maar speciaal voor de video leerde ik ook andere discipline­s. Zo probeerde ik in te spelen op wat ze volgens mij zochten. Ik werd aangenomen als acrobaat. Het leek een droom, maar elke avond weer overtreft deze show mijn stoutste verwachtin­gen. Iedereen kent de immense reputatie van Cirque du Soleil en iedereen weet dat Michael Jackson de grootste entertaine­r ooit is. Zet die twee samen en je krijgt pure magie. En daar mag ik deel van uitmaken. Ik ben 21 en dit is mijn debuut, mijn eerste show ooit. Niet slecht om mee te beginnen: ik heb meteen de jackpot”, lacht Harvey. De toer stond al in verschille­nde landen. Er is één grote constante. “Het hangt af van land tot land, maar ik denk dat de meeste bezoekers fans zijn van Michael Jackson. Zij staan meteen klaar voor een stevig feestje! Ik mag in totaal 3 jaar lang de wereld rondreizen met deze show en ik kijk er natuurlijk naar uit om ook Antwerpen te ontdekken. Het leven is perfect!”

 ??  ??
 ?? FOTO’S OSA IMAGES ?? DE KOSTUUMS TIJDENS ‘CELESTIAL/HUMAN NATURE’ BEVATTEN ELK 275 FLIKKEREND­E LED-LAMPJES. “MICHAEL HAD EEN ZWAK VOOR KRISTALLEN VAN SWAROVSKI. DAAROM ZIJN DIE VERWERKT IN EEN AANTAL KOSTUUMS. DE STEM VAN NAOMI CAMPBELL ZIT VERWERKT IN DE INTRO VAN...
FOTO’S OSA IMAGES DE KOSTUUMS TIJDENS ‘CELESTIAL/HUMAN NATURE’ BEVATTEN ELK 275 FLIKKEREND­E LED-LAMPJES. “MICHAEL HAD EEN ZWAK VOOR KRISTALLEN VAN SWAROVSKI. DAAROM ZIJN DIE VERWERKT IN EEN AANTAL KOSTUUMS. DE STEM VAN NAOMI CAMPBELL ZIT VERWERKT IN DE INTRO VAN...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium