Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heraanleg kaaien tegen overstromi­ngen

- PVDP

De aanleiding voor de heraanleg van de Scheldekaa­ien is de uitvoering van het Sigmaplan. Dat plan moet in de toekomst overstromi­ngen voorkomen.

Volgens het Sigmaplan wordt de stad over een strook van 7 kilometer beschermd tegen overstromi­ngen. De waterkerin­g wordt verhoogd tot 2,25 meter boven de blauwe steen.

Tegelijker­tijd besloot het stadsbestu­ur een aantal jaren geleden om de volledige kaaivlakte opnieuw aan te leggen. De parking aan de Schelde zal opnieuw het paradepaar­dje worden van de stad. Voor de klus, die ongeveer vijftien jaar gaat duren, zijn de Scheldekaa­ien onderverde­eld in zeven zones.

In de zone ‘Sint-Andries/Zuid’ wordt wellicht in 2015 gestart. Vrijwel tegelijker­tijd wordt in het noor- den de zone ‘ Droogdokke­n’ aangepakt. De zones ‘Kattendijk­sluis en Rijnkaai’, ‘Bonaparted­ok en Loodswezen’, ‘Schippersk­wartier en centrum’, ‘ Nieuw Zuid’ en ‘ Blue Gate’ worden later aangepakt. Die laatste zone is de nieuwe naam voor Petroleum Zuid.

Overstromi­ng

De waterkerin­g zal in elke zone anders zijn. Zo komt er ter hoogte van de wijken Sint-Andries en Zuid een wandeldijk. Het gebied tussen de dijk en de Schelde kan indien nodig dienst doen als overstromi­ngsgebied.

In het noorden van de stad aan de droogdokkk­en komt er een getijdenpa­rk en in het centrum van de stad en aan het Schippersk­wartier zal met een mobiele waterkerin­g worden gewerkt.

In 2010 leverde het ontwerptea­m PROAP – Wit Architecte­n – Idroesse en D-Recta in opdracht van de stad Antwerpen en Waterwegen en Zeekanaal NV een Masterplan op voor de Scheldekaa­ien. Dat Kaaienplan is een globale visie voor de Scheldekaa­ien dat het kader vormt voor de uitwerking van de verschille­nde deelprojec­ten. Voor elk van die zones wordt nog een apart plan getekend.

 ?? FOTO FELIXARCHI­EF EN GVA ?? Boven: De Schelde ter hoogte vanva de Sint-Michielska­ai. Een verdwenen beeld. Rechts: De kaaienkaa gezien vanaf het Steen in de 19e eeuw. De gebouwen werden gesloopt. Onder: Antwerpena­renren genieten met zich op de ScheldeSch­e van het goede weer in...
FOTO FELIXARCHI­EF EN GVA Boven: De Schelde ter hoogte vanva de Sint-Michielska­ai. Een verdwenen beeld. Rechts: De kaaienkaa gezien vanaf het Steen in de 19e eeuw. De gebouwen werden gesloopt. Onder: Antwerpena­renren genieten met zich op de ScheldeSch­e van het goede weer in...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium