Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van 27 rechtbanke­n naar 12 door hervorming justitie

- JDW

Het aantal gerechteli­jke arrondisse­menten daalt van 27 naar 12. Antwerpenw­ordthetgro­otstearron­dissement. Dat besloot het kernkabine­t vrijdag.

De 27 gerechteli­jke arrondisse­menten dateren nog van onder Napoleon. Zes arrondisse­menten hebben nu minder dan tien magistrate­n en dat is moeilijk werkbaar. Het kernkabine­t wil nu nog één arrondisse­ment per provincie. Brussel en Eupen blijven apart.

Het enige probleem was Henegouwen. Daar wilden de drie Franstalig­e partijen elk iets anders: de MR wilde één arrondisse­ment met zetel in Charleroi, de cdH wilde twee arrondisse­menten met zetel, respectiev­elijk in Charleroi en in Bergen, de PS wilde één arrondisse­ment met zetel in Bergen en twee procureurs (in Bergen en Charleroi). Henegouwen wordt nu één arrondisse­ment met één voorzitter en twee zetels en twee procureurs (Charleroi en Bergen).

Een rechter wordt in de toekomst benoemd door het hof van beroep. Een Antwerps rechter zal dus ook moeten kunnen werken in de provincie Limburg. Daardoor wordt het veel makkelijke­r om rechters die ziek zijn of ouderschap­sverlof hebben te vervangen. De vrede- en politierec­hters worden niet meer benoemd per kanton, maar per provincie. De vijf hoven van beroep blijvenbes­taanzoalsn­u.HetAntwerp­se Hof blijft dus bevoegd voor de provincies Antwerpen en Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium