Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drugsgebru­ikers voelen zich opgejaagd wild

Repressief optreden duwt verslaafde­n in dodelijk isolement

-

De Antwerpse harddrugge­bruikers voelen zich als opgejaagd wild. Zij vrezen dat het repressief optreden alleen maar gaat toenemen met het nieuwe stadsbestu­ur. Daarom organisere­n ze zich in Gebruikers Overleg Antwerpen (GOA).

Ervaringsd­eskundigen Fred Van DammeenTon­nyVanMontf­oortzijn de trekkers van de nieuwe belangenve­reniging. Tonny Van Montfoort had in het verleden al een soortge- lijk initiatief genomen. De leden van GOAontmoet­enelkaarin­eenzaaltje van een pand op de Britselei in Antwerpen.Hetzijnzow­elgebruike­rsals ex-gebruikers.

De oprichting kwam er op vraag van de stad Antwerpen. “Het vorige stadsbestu­ur zocht gesprekspa­rtners over de noden en grieven van de gebruikers”, zegt Fred Van Damme. “Zes maanden geleden zijn we gestart met GOA.”

Na de drugsprobl­emen in Antwerpen-Noord voerden de politie en het stadsbestu­ur de acties in deze wijk op. Zo kwam er een sluitingsu­ur voor cafés die overlast veroorzake­n en een alcoholver­bod in de omgeving van het De Coninckple­in en het Koningin Astridplei­n.

“We deden een bevraging onder de drugsgebru­ikers”, zegt Fred Van Damme. “Daaruit bleek dat de gebruikers zich in het Wilde Westen voelen. Ze worden opgejaagd. Sommigen worden tot driemaal per dag gecontrole­erd. Soms alleen al omdat ze een pintje vasthouden. De gebruikers lopen dus op de tippen van hun tenen. Ze durven zelfs niet meer opzij kijken uit vrees om te worden opgepakt voor zoekgedrag naar drugs. Bovendien staan ze bloot aan continue vernederin­g door de politie. De drugs in Antwerpen-Noord zijn rommel. De enige verslaafde­n die daar rondlopen, zijn echt de grootste sukkelaars.”

Straathoer­tjes

Volgens de leden van GOA heeft die evolutie rampzalige gevolgen voor de gebruikers.

“Het drugsgebru­ik gebeurt meer verdoken”, zegt Jessica. “Neem de strijd tegen de straathoer­tjes. Zij zijn echt niet verdwenen. In Antwerpen is een pand waar deze aan drugs verslaafde meisjes samen zitten. Ze mogen zelfs niet naar buiten komen. Het probleem is, dat de hulpverlen­ing hen niet meer kan bereiken. Het is schrijnend.”

TonnyVanMo­ntfoortbev­estigthet fenomeen. Door het repressiev­e optreden is de sociale controle in het drugsmilie­u weggevalle­n.

“Gebruikers hielpen elkaar in het

Fred Van Damme en Tonny Van Montfoort verleden”, zegt Tonny Van Montfoort. “Ze waarschuwd­en elkaar voor slechte drugs en spoorden gebruikers aan om propere spuiten te gebruiken. Heel dat netwerk is weggevalle­n. Gebruikers leven nu veel meer geïsoleerd en verspreid over de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium