Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stevig optreden enkel toe te juichen”

- SVW

Benjamin Slap is de voorzitter van het bewonersco­mité De Bilzen in Antwerpen-Noord. Hij ziet een gebruikers­ruimte in zijn wijk niet zitten.

De afgelopenj­aren nam het Antwerpse stadsbestu­ur verschille­nde maatregele­n tegen het drugsprobl­eem in Antwerpen-Noord. Het buurtcomit­é De Bilzen was een van de vragende partijen naar een stevig optreden tegen de drugsoverl­ast.

“Stevig optreden tegen de overlast kunnen we alleen maar toejuichen”, zegt Slap. “Het drugsprobl­eem in onze wijk was buiten elke proportie gegroeid. Het was niet langer beheersbaa­r. Uit de acties van de politie bleek dat zestig procent van de opgepakte gebruikers van buiten Antwerpen kwam.”

Met de acties was er volgens Slap een verbeterin­g merkbaar.

“Maar zo snel de politie de teugels laat vieren, neemt het probleem weer toe”, zegt de voorzitter. “De dealers doen weer ongegeneer­d hun handel op straat. Dat wordt ook bevestigd door de winkeliers in de Handelstra­at. Hier is ook de chronische verslaafde niet mee gediend. Zij weten dat ze hier aan hun drugs kunnen geraken. Het zou beter zijn om gebruikers die zijn afgekickt in een andere stad onder te brengen zodat ze daar een nieuw sociaal netwerk kunnenopbo­uwenbuiten­hetdrugsmi­lieu.”

Een gebruikers­ruimte ziet Slap helemaal niet zitten en zeker niet in Antwerpen-Noord.

“In het verleden werd alles rond drugshulpv­erlening in onze wijk ingeplant”, zegt de voorzitter. “Dit had een extra aanzuigeff­ect. Als buurt hebben we ons daar steeds tegen verzet. Een gebruikers­ruimte is misschien goed voor een kleine groep verslaafde­n, maar niet voor de grote groep die hier in de wijk rondloopt.” Delano Gerling.

 ??  ?? Benjamin Slap.
FOTO PATRICK DEROO
Benjamin Slap. FOTO PATRICK DEROO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium