Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BASF zoekt meer dan 1000 extra technici

- CHRISTOF WILLOCX

DVoetgange­rsbrug

e chemiereus BASF heeft dit jaar meer dan duizend extra technici nodig voor het onderhoud van machines. De onderaanne­mers proberen daar massaal mensen voor vrij te maken. Veel van die jobs worden door buitenland­ers gedaan, want Belgische studenten kiezen weinig voor techniek.

Van een crisis hebben chemiebedr­ijf BASF en zijn onderaanne­mers weinig last. De Amerikaans­e chemiemagn­aat, die chemische basiseleme­nten voor onder meer ritssluiti­ngen, matrassen en isolatiema­terialen maakt, heeft in de Antwerpse haven 3000 werknemers. “In normale omstandigh­eden lopen hier dagelijks meer dan 5000 mensen rond, want er zijn ook nog 600 mensen van partnerfir­ma’s en ongeveer 1500 mensen die in onderaanne­ming voor ons werken. Bijvoorbee­ld om ons personeel van eten te voorzien, of om de machines te onderhoude­n”, zegt BASF-woordvoerd­er Philippe Heyvaert.

Maarditjaa­rzullenerg­een5000,maarmeer dan 6000 mensen op de BASF-site rondlopen. “We plannen een extra groot onderhoud aan onze machines. En daarnaast starten we een nieuwe butadieeni­nstallatie op. Butadieen wordt onder meer gebruikt in het rubber van autobanden. De nieuwe installati­e is in de loop van 2014 klaar. Voor de werking van die machine hebben we 20 extra mensen nodig”, zegt Heyvaert.

Om de toestroom aan extra medewerker­s op te vangen, heeft BASF op eigen kosten een voetganger­sbrug aangelegd. “Die brug wordt maandag in gebruik genomen en blijft twee jaar liggen. Ze heeft ons 200.000 euro gekost. Dewerkkrac­htenkunnen­langsdaarh­etbedrijf Woordvoerd­er Philippe Heyvaert , veiligheid­schef Koen Raets en afdelingsl­eider Marc Van Breda op de gloednieuw­e BASF-brug. binnen en moeten zich dus niet op de drukke Scheldelaa­n begeven. We hebben ook een extra parking met 400 plaatsen laten aanleggen”, zegt Heyvaert.

De meer dan 1000 extra werkkracht­en verblijven telkens enkele weken op de site van BASF. “Het is geen permanent werk, maar door de investerin­gen van bedrijven zoals BASF blijven we wel aan de slag. Van de crisis hebben wij tot nu toe niets gevoeld”, zegt Sam Devetter, manager bij onderaanne­mer Bis Rob uit Beveren. “Normaal leveren wij elk jaar zo’n 80 à 90 mensen aan BASF. Nu zijn dat er 200 à 300. We doen beroep op detacherin­gsfirma’s die hun technici tijdelijk voor ons laten werken”, zegt Devetter.

Een groot deel van de werkkracht­en zal uit het buitenland komen. “Onze onderaanne­mers leveren mensen vanuit heel Europa aan, onder meer omdat er in België te weinig technici zijn”, zegt Philippe Heyvaert. “Jongeren kiezen te weinig voor dit soort richtingen. Nochtans moeten ze geen ingenieurs­studie aanvatten om werk te vinden. Met een zevende jaar procestech­nieken kom je ook al ver.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium