Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van den Brom trotseert druk

Laat zich niet uit lood slaan door kritiek Beschouwt Zulte Waregem als grotere concurrent dan Club Brugge Laat niet in zijn kaarten kijken over opstelling

- STEVEN BERGHMANS

Anderlecht zet zich schrap. Zonder winst in de topper tegen Club Brugge breekt een storm los boven het Astridpark. Trainer John van den Brom, die vorig weekend voor het eerst onder vuur kwam te liggen, hoopt de druk te verjagen die ontstaan is na de valse start in de play-offs.

Hetwaseeng­econcentre­erdeJohnva­n den Brom die gisteren op de persconfer­entie verscheen en - zo lukte hem - een ontspannen indruk probeerde te maken. “Is de loting van de Champions League al bekend? Ach zo, dat wordt dan een finale Barça - Real. Maar goed, we zitten hier niet voor Messi. Helaas...” De Nederlande­r heeft inderdaad andere katjes te geselen. Een elftal dat sputtert. Zijn toppers die uit vorm zijn. En de 6 op 18 die zijn team dreigt te achtervolg­en. Was het om die reden dat de Nederlande­r zijn gezicht algauw weer in de plooi legde? “Ik kan niet veel aanvangen met het feit dat er veel druk op mijn schouders ligt. Dat is zo, ja. Wij moeten inderdaad kampioen worden maar we liggen toch nog altijd op schema?”, toont Van den Brom over een stalen pantser te beschikken. *** En toch. Met zijn glashelder­e commu- nicatie en correcte wedstrijda­nalyses joeg Van den Brom dit seizoen een frisse wind door het Belgisch voetbal, maar volgens verschille­nde waarnemers viel de Nederlande­r vorige week uit zijn rol. Zo toonde hij zich na de topper op Standard blij met een punt, had Anderlecht volgens hem de ganse match onder controle gehad en moet Sporting zich niet eens schamen voor de ultravoorz­ichtige speelwijze. Maar wie dacht dat de kritiek de coach geraakt heeft, slaat de bal mis.

“Ik ben niet geschrokke­n en ook niet onder de indruk, want ik ben het simpelweg niet eens met de critici”, volgt Van den Brom onverstoor­baar zijn eigen koers. “Wij kwamen uit verlies, iedereen hamerde op het belang van een goeie start in de play-offs, terwijl een verplaatsi­ng naar Standard bijzonder lastig blijft en zij na hun zege op Club in euforie leefden. Dan vind ik het maar normaal dat je ginds op resultaat gaat spelen en, als je merkt dat er niet meer in zit, blij bent met een punt. Zeg eens: moet ik mijn team in Luik het spel laten maken? Als ik mij niet vergis, hadden wij trouwens al 60 procent balbezit”, bijt VdB van zich af.

“En neen, ik speel geen toneel. Als het slecht is, ben ik toch de eerste om dat te zeggen? Maar jullie kunnen mij er echt niet van afbrengen dat het vorige week niet zo slecht was als sommigen beweren. Misschien heb ik de kritiek wel zelf in de hand gewerkt, door altijd aanvallend voetbal te bepleiten. Maar ik verzeker je: als wij gespeeld hadden zoals Club Brugge tegen Standard, was het opendeurda­g geweest.”

“Het volstaat voor mij om het plaatje terugtedra­aien.Nadeverlor­enheenmatc­h in Limassol heb ik ook alle shit over mij heen gekregen... (bedoelt Van den Brom dat Anderlecht met zijn aanpak finaal alsnog het doel bereikt heeft: kwalificat­ie voor deChampion­sLeague,red.) Ik zeg je: in dit stadium is het resultaat het belangrijk­st.” Zo beseft hij: “6 op 6 tegen Club en Lokeren is een must. Ook de groep beseft dat.” *** Of dit dan betekent dat Anderlecht genoegenne­emtmeteent­itelzonder­champagnev­oetbal? En dat Van den Brom een ‘Belgische’ trainer geworden is? “Wat voor onzin is dat?! Jullie kennen me intussen toch al langer en beter? Wij blijven uitgaan van onze eigen sterkte. Ook tegen Club. Maar het zal zondag niet weer 6-1 worden, als je dat denkt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium