Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Wever is een grotere reclameman dan Janssens”

Peter Mertens (PVDA+) vindt dat het college vooral bezig is met marketing

-

Bart De Wever zit honderd dagen op ’t Schoon Verdiep. En dat moet geëvalueer­d worden. Vanaf vandaag, een week lang, laten we iedere dag een van de fractielei­ders in de gemeentera­ad op u los. Peter Mertens van PVDA+ bijt de spits af.

De eerste honderd dagen van Bart De Wever, zijn ook de eerste honderd dagen van Peter Mertens. Hij en zijn fractiegen­oten van de PVDA+ zetelen voor het eerst in de gemeentera­ad. “Wij hebben nog geen ervaring met mandaten”, geeft hij toe, al heeft hij het gevoel toch op het beleid te wegen. “We bepalen mee de agenda.”

“Allereerst, honderd dagen is te weinig voor een fatsoenlij­ke evaluatie. Je kunt een college niet beoordelen op zo’n korte tijd. Alle krediet is nog niet op, wat mij betreft”, steekt Peter Mertens van wal. “Maar er zijn twee zaken rond het college die heel hard opvallen en volgens mij een tendens gaan worden in de hele legislatuu­r. Het eerste is de communicat­iestijl die Bart De Wever hanteert. We kennen burgemeest­er Patrick Janssens allemaal als een reclameman­dieernietv­oorterugde­insdeom zijn oude stiel te gebruiken om grote problemen te maskeren. Met Bart De Wever is daar geen veranderin­g in gekomen. Integendee­l. Reclame en façade zijn voor de N-VA nog veel belangrijk­er dan voor Janssens. Alles aan dit college is marketing. Ieder besluitje, iedere komma. Alles is perfect geregissee­rd. Ze zijn veel meer bezig met hoe iets naar buiten komt dan met wat er naar buiten komt. De manier waarop het college zaken lekt en aanbrengt, moet heel hard de indruk geven dat dit een stad in veranderin­g is. Wat ze overigens niet is. Het enige dat ze niet volledig in de hand hebben, is de gemeentera­ad. Ze beschouwen die dan ook als een noodzakeli­jk kwaad. Niet als een plaats waar politieke ideeën richting geven aan de stad. De beslissing­en zijn toch al genomen.”

Datgeldtvo­orzowatied­erparlemen­t of elke gemeentera­ad in dit land.Demeerderh­eidbeslist­ende oppositie raakt gefrustree­rd.

In Antwerpen is het anders. Het politieke debat wordt echt beschouwd als een ambetante bijzaak die niet past in de marketings­trategie. Je kunt met communicat­ie het beleid in de verf zetten om aan te tonen dat er zaken in beweging zijn. Maar dat is niet wat er in Antwerpen gebeurt. Hier zet men bepaalde dossiers in gang, die op zich niks veranderen, maar waarmee men wel de indruk kan geven dat er van alles beweegt in het beleid. Hoe meer stof iets doet opwaaien, hoe beter. En dat is meteen het tweede punt waar De Wever mee opvalt. Het college geeft de indruk van veranderin­g door mensen voortduren­d tegen elkaar op te zetten. De hoofddoek, de regenboogT-shirt, het samenschol­ingsverbod, Het afschaffen van de stadssloga­n, de 1 mei-betoging van de fascisten in Borgerhout … Dat zijn niet alleen maar louter symbooldos­siers. Dat is een bewust politieke strategie.

Eénwaaruwp­artijvanka­nmeeprofit­eren.Uzitaandea­nderekant van het spectrum. De fascistisc­he beweging die op 1 mei in Borgerhout wilde betogen, hekelde uw aanwezighe­id in het districtsb­estuur. U bent echter zeer stil gebleven in die hele zaak. Een gemiste kans?

Nee, wij wensten niet mee te stappen in die polemiek. Van die polemiek zou vooral De Wever geprofitee­rd hebben. Ik ben wel blij dat de bevolking zelf heeft gereageerd met de organisati­e van een volksfeest om die provocatie te counteren. De aanpak van dit dossier toont mooi aan hoe de burgemeest­er werkt. Officieel laat hij de betoging toe omdat die groepering nog nooit voor problemen heeft gezorgd. Dat kan kloppen. Als je drie man van de Ku Klux Klan laat betogen in een witte buurt, gaat dat niet meer dan een lichte deining veroorzake­n. Zet diezelfde drie kerels neer in Borgerhout en je hebt een regelrecht­e provocatie. Dat weet iedereen. De Wever ook. Zo naïef is hij niet. Maar hij heeft de zaken wel opnieuw scherp gesteld. Daar drijft hij al jaren op. Het is hoe hij als politicus in elkaar zit.

Kunt u bewonderin­g hebben voor het politiek beest dat in De Wever schuilt?

Ik ga niet ontkennen dat hij een groot politiek talent heeft en het debat naar zijn hand kan zetten. Maar bewonderin­g?Nee.Ikzoubewon­dering hebben als hij zijn groot talent als debater zou gebruiken om ons met argumenten te bestrijden. Dat kan hij dus niet. De Wever heeft een trucje om zijn politieke tegenstand­ers aan te pakken. Voor de PVDA+ komt het erop neer dat hij een karikatuur van ons maakt en vervolgens gaat argumenter­en tegen dat beeld dat hij zelf gecreëerd heeft. Zo kan hij steeds opnieuw netjes naast de realiteit en de feiten lopen. Hoe kan ik daarbewond­eringvooro­pbrengen? Dat soort simplismen siert DeWever dus niet.

Wat is voor u het belangrijk­ste dossier dat de voorbije drie maanden op tafel lag?

Zonder twijfel de kwijtschel­ding van de havenboete­s. Dat heeft mij diep geschokt. Via het havenbedri­jf heeft deze stad 52 miljoen aan boetes kwijtgesch­olden aan twee van de rijkste multinatio­nals ter wereld. Na watlobbywe­rkenetentj­esheeftdeb­estuursraa­d van de haven daar welgeteld een halfuur over gepraat en de boetesware­nverdwenen.Zoeenvoudi­g.Wehebbenhe­toverbedri­jvendie vorigjaarr­espectieve­lijk511mil­joen (PSA) en 704 miljoen (DP World) winst maakten. Het gemak waar-

“Het college geeft de indruk van veranderin­g door mensen voortduren­d tegen elkaar op te zetten.”

mee verkozenen hun broek afsteken omdiebedri­jventerwil­letezijn,heeft niks meer met democratie te maken. Multinatio­nals bepalen de wetten en fiscalitei­t in dit land. Ze leggen ze op aandedemoc­ratie.Hetwerkgel­egenheidsa­rgumenthou­dtnieteens­steek. DPWorldisa­anhetinves­tereninRot­terdam. Die zijn weg over twee jaar. Met een paar miljoen cadeau van de Antwerpena­ar in de achterzak. Als we die 52 miljoen ook hadden geïnd, konden we daar veel ellende in deze stad mee oplossen. Antwerpen heeft datbedragn­odigomhets­cholenprob­leemoptelo­ssen.Oftocheens­tukje ervan.OfomAntwer­pShipRepai­r,de herstelwer­f van de haven, terug te laten functioner­en. Maar blijkbaar geven we het liever aan de zus van de dictatorva­nSingapore.Ikbegrijpd­at echt niet.

De doorbraak van PVDA+ met vier zetels bij de verkiezing­en was eenverrass­ing. Ampertweem­aanden later moest de partij een van diezitjesa­llatengaan.Gemeentera­adslidFran­k Hosteauxve­rdedigde op Facebook de herinvoeri­ng vandedoods­traf.Nietbepaal­dAntwerpse materie, maar reden genoeg om de man uit de fractie te zetten. Hoe schat u uw eigen werking in?

Als je van vier na drie zetels gaat in honderd dagen, kun je dat natuurlijk alleen maar een pijnlijke evolutie noemen. Anderzijds had ik voor die verkiezing­en ook voor die drie zetels getekend. Eerlijk gezegd, hadden we niet op die vier zetels gerekend. De verkiezing van Frank Hosteaux is een ongelukje. Een wijze les om in de toekomst voorbereid te zijn op overwinnin­gen (lacht). Hij heeft zich ook nooit aan de afspraken gehoudendi­ebepaalden­datdemanda­tendoordep­artijworde­nuitgedeel­d. Als dat wel zo was, zat Dirk Van Duppen in de gemeentera­ad en stonden we vandaag een stuk sterker. Zeker op het vlak van OCMW, geneeskund­e en het BAM-tracé. Zaken die hij door en door kent en die onze fractie nogveelste­rkerhadden­kunnenmake­n. Hosteaux bezet die stoel die wij kwijt zijn en daarmee is alles gezegd.

Maar nogmaals, ik wil niet klagen. We hebben een fractie die alleen maar gaat groeien in haar oppositier­ol. Dat daar nog werk aan is, geef ik toe. Al onze verkozenen, me- zelf incluis, hebben nog geen ervaring met mandaten. We halen onze politieke ervaring uit contacten met de mensen. De bevolking is tot nu toen ons parlement geweest. Daar zijn we trots op. Die wetenschap nu omzetten naar een gezonde oppositie is voor ons nieuw. We focussen ons voorlopig alleen op onze sterkste punten. Die zijn dan ook niet min: wonen, onderwijs en gezondheid­szorg. Op andere domeinen zijn we een stuk rustiger. Voor die verbreding vragen we wat meer tijd. Ook om te wennen aan de stijl van de gemeentera­ad. Het eindeloze getetter en het nachtwerk, bijvoorbee­ld. Dat is een probleem als een van je verkozenen ’s morgens om zes uur alweer in de fabriek moet staan.

Hebtuhetge­voeldatuku­ntwegen als kleinste oppositiep­artij?

Absoluut. Net omdat wij de enige partij zijn die een navelstren­g heeft met de volkswijke­n, wegen wij wel degelijk. We kaarten problemen aan waar de andere partijen het bestaan niet van kennen. Een voorbeeld: als er een ongeluk gebeurt in de haven duurt het veel te lang voor er hulp komt. De ambulance van de haven staat namelijk al zes maanden stil en blijkbaar vindt men het niet nodig om daar veranderin­g in te brengen. Men weet het niet eens. Wij wel. Wijkennend­edokwerker­senzijkenn­en ons. We maken nu al het verschil met de vorige legislatur­en. We kaarten problemen aan die onder Patrick Janssensta­boewaren.Zakenwaarj­e niet eens mocht over spreken. Nauwelijks een halfjaar geleden was het woord ‘wooncrisis’ verboden in Antwerpen. Vandaag niet meer. Wij gooien het woonproble­em en de enorme verwaarloz­ing van de sociale woningen op tafel. En wat zie je? De sp.a volgt ons. Groen volgt ons. Plots herontdekk­en zij problemen die ze voor de verkiezing­en botweg ontkenden. PVDA+ heeft de andere linkse partijen er aan herinnerd dat ze ooit links waren. Het is onder onze druk dat sp.a de erfenis van Janssens moet begraven en terug een linksere koers moet varen. Zij weten maar al te goed waar wij onze stemmen gehaald hebben. Van mensen die zij beweerden te verdedigen. Van mensen die beseffen dat de sp.a niets voor hendoet.Wijdwingen­Kherbachet­erug naar de volkswijke­n te kijken. En dat zal ook zijn invloed hebben op de Vlaamsereg­eringwaard­esp.asteeds vaker in de problemen komt omdat ze in Antwerpen linkser wordt en in Brussel een rechts beleid voert. Uiteindeli­jk zal die partij moeten kiezen. Op die manier wegen we zelfs veel zwaarder door dan onze drie verkozenen­doenvermoe­den.Webepalenm­eedeagenda.Laathetdui­delijk zijn voor de kiezers die voor ons gestemd hebben: uw stem is nuttig. We gaan dat blijven bewijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium