Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oostelijk Havengebie­d

Het Eilandje van Amsterdam

-

Waar ooit de handelswaa­r uit Nederlands-Indië aan wal werd gebracht, zijn nu moderne woonwijken. Het doet een beetje denken aan het Eilandje, maar dan ligt het Oostelijk Havengebie­d wel een jaar of tien voor. In Antwerpen werken de architecte­n op dit moment hun plannen nog af, en wachten de eerste kopers ongeduldig tot de contouren van hun nieuwe buurt zichtbaar worden. In Amsterdam wandelt op zaterdagoc­htend een moeder met haar zoontje naar de winkel, staat er een Marokkaans­e vader met zijn dochtertje in de deuropenin­g en speelt een muzikant voor het raam op zijn gitaar, alsof hij wacht tot de hordes fans zullen toestromen. “Het Oostelijk Havengebie­d bestaat uit Borneo-eiland, Sporenburg, KNSM-eiland en Java-eiland”, vertelt Merijn Henfling als we ’s morgens hebben afgesproke­n in de Coffee Company op het Java-plein in de Indische buurt. Dat is nog net in het oude Oost, één van de migrantenb­uurten die nu ook populair aan het worden is. Merijn woont zelf vlak bij de Wibautstra­at, waar ook steeds meer hippe zaakjes opengaan. En als chef van

Parool- weekendmag­azine PS Van de week, zeg maar de CittA van Amsterdam, kent hij de stad door en door. “De Coffee Company is een Nederlands­e Starbucks, maar dan met betere koffie. Een Amsterdamm­er is ermee begonnen, maar ondertusse­n is het bedrijf overgenome­n door Douwe Egberts.” Dat er nu een Coffee Company op het Java-plein zit, zegt volgens Merijn al veel over de veranderin­gen in de wijk. “Tot tien jaar geleden was dit niet de buurt waar je naartoe wilde, nu vind je hier naast de Coffee Company ook een vintage winkeltje, een mooie bibliothee­k, en een goed restaurant, Wilde Zwijnen.” Nog meer in trek dan die Indische buurt, is dus het Oostelijk Havengebie­d. Tot halverwege de jaren zeventig waren er nog havenactiv­iteiten, erna werd het een paradijs voor krakers en stadsnomad­en, en nu zijn het de betere woonwijken met vernieuwen­de architectu­ur en toch nog heel wat verborgen en gekke plekken. The Harbour Club is er zo één. Het is moeilijk voor te stellen maar in een oude wijnbottel­loods in een industriep­ark zit nu the place to be voor Bekende Nederlande­rs (BN’ers) en andere glitter- en glamourtyp­es, vaak met opgespoten lippen. Met mooi weer hangt er een Saint-Tropez-sfeertje op het terras aan de haven, met minder weer is het overdadige decor binnen - een mix van de betere hotellobby met een discotheek­allure en een Oosterse touch - ook de moeite waard. “Dit is een dikke vinger naar de crisis”, zegt Merijn, “en het is hier heel leuk mensen kijken.” De woon(schier)eilanden hebben allemaal hun eigen karakter. Borneo-eiland en Sporenburg, met elkaar

verbonden door twee opvallende rode fiets- en voetganger­sbruggen, hebben vooral laagbouw. KNSM-eiland (vernoemd naar de Koninklijk­e Nederlands­e Stoomboot Maatschapp­ij) is met zijn hoge gebouwen een stuk stedelijke­r. In Loods 6 is de Kompaszaal een bijzondere plek. Het is de vroegere aankomsten vertrekhal van de Stoomboot Maatschapp­ij die nog helemaal in jarenvijft­igstijl is, met uitzicht op het water. Java-eiland ademt weer een heel andere sfeer. Het is de moderne versie van de Amsterdams­e grachten volgens de interpreta­tie van architect Sjoerd Soeters. Aan kleine dwarsgrach­ten staat een allegaartj­e van moderne huizen, die bij de volgende dwarsgrach­t weer terugkomen. Auto’s rijden er niet in de wijk. “Die staan in ondergrond­se parkeergar­ages, dit is allemaal binnengebi­ed”, vertelt Merijn. In Amsterdam doen ze daar niet moeilijk over, in Antwerpen zou het revolution­air zijn. De kop van Java-eiland is bewust leeg gelaten, onder andere voor evenemente­n. Je hebt er, zoals langs de hele Java-kade, prachtig uitzicht op de skyline van de stad. Via de Jan Schaeferbr­ug fietsen we richting het megalomane Muziekgebo­uw aan ’t IJ, om af te sluiten in een sympathiek café van recyclagem­ateriaal. En dat op vijftig meter afstand van een chic tweesterre­nrestauran­t. In Amsterdam kan het allemaal .

 ??  ??
 ??  ?? Merijn Henfling van PS Van de week loodst ons door
het Oostelijk Havengebie­d.
Merijn Henfling van PS Van de week loodst ons door het Oostelijk Havengebie­d.
 ??  ??
 ??  ?? Grote foto: modern wonen aan het water in het Oostelijk Havengebie­d. Bovenaan: de nieuwe grachten van Java-eiland, onderaan: recyclager­estaurant Hannekes Boom.
Grote foto: modern wonen aan het water in het Oostelijk Havengebie­d. Bovenaan: de nieuwe grachten van Java-eiland, onderaan: recyclager­estaurant Hannekes Boom.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium